Tips til lukkertid og hvordan du får bevægelse med i billeder

Når du gerne vil have bevægelse ind i et billede bliver det svært. Hvilke indstillinger er relevante? Eller hvorfor bliver børnebilleder ofte slørede? Eller hvordan bliver de der vindmøllevinger optaget med bevægelse? Det handler om at have en relativ langsom lukkertid. Men pas på. Er din lukkertid under 1/40 er det sjældent skarpt. Det er nemlig lige deromkrig du ikke kan holde kameraet stille nok. Så kan der bruges stativ for at få skarphed.

Lukkertid vindmøllerDet er nemlig svært at holde en kamera stille. Men det er med til at give dig skarpe billeder. Men nu tilbage til lukkertid. Jo hurtigere du lukker jo mindre lys kommer der med. Jo langsommere du lukker jo mere lys kommer der med. Du kan kompensere for dette manuelt ved at stille på ISO og blænde. Eller lade kameraet om det ved at skyde i Tv (Canon)/ S (Fuji, Nikon, Sony) tilstand. Her styrer du lukkertiden og kameraet regner resten ud inden for hvad det kan klare i kombination med det objektiv der er monteret. Vil du lige begynderopdateres på alle tilstande, står de i denne artikel om kameraindstillinger:

Lær dit kamera – Blænde, Lukkertid og ISO?

Men nu er jeg stadigvæk en Lego bygger. Så jeg byggede lige en klump med motor sammen der har propeller og tandhjul. Og så vil jeg vise dig forskellige på hvordan “farten” ser ud i praksis. Selvfølgelig har jeg også den lukkertid med som er anvendt i billedet.

Lukkertider eksempler fra 1/400 til 1 sekund:

Lukkertid
1/400 Sekund.
Lukkertid
1/100 Sekund.
1/60 Sekund.
1/60 Sekund.
Lukkertid
1/30 Sekund.
Lukkertid
1/10 Sekund.
Lukkertid
1 Sekund.

Som du kan se handler det om hvor meget snurren du vil have med på billedet. Tandhjulene ser bare lidt slørede ud ved 1/60 hvorefter der kommer fart.

Lukkertider fra 1 sekund til 1/1600 sekund:

Lad os se på den samme lego dims men med større propel:

1/1600 Sekund.
1/1600 Sekund.
1/400 Sekund.
1/400 Sekund.
1/100 Sekund.
1/100 Sekund.
1/60 Sekund.
1/60 Sekund.
1/30 Sekund.
1/30 Sekund.
1/10 Sekund.
1/10 Sekund.
1 Sekund.
1 Sekund.

Pointen er også at lure på hvornår noget som bevæger sig skal være frosset i billedet. Blæser det udenfor vil blade på træer bliver sløret ved mange langsomme lukkertider. Normalt vil 1/800 være den laveste lukkertid at bruge, når du er udenfor, hvis du er ved at snuppe et landskabsbillede hvor alt skal være skarpt.

Kend dit kamera og objektiv

Øvelse: Find en dims der står stille men kan snurre et eller andet rundt. Prøv forskellige lukkertider af og se hvordan udtrykket bliver. Der finder du også ud af hvordan kameraet kompenserer fx med ISO. Det kan hurtigt blive grynet. Det er altid rart at vide hvor meget du kan presse din kamera. Har du ikke et stativ kan du sætte kameraet på en stak bøger. Eller en pose ris. Husk at sætte udløseret til 2 sekunders forsinkelse når du bruge langsomme lukkertider. Så slipper du for at ryste huset når dine tykke pølsefingre lander på knappen.

Matrix over lukkertider

Her ser du en vejledning på lukkertider til forskellige typer motiv:

lukkertiderSå er det jo lidt nemmere at komme igang.