Mjah, du har sikkert set de der lækre billeder hvor vandet bare ligner en frossen flade. Eller sten ved en strand hvor der er en magisk sky omkring overfladen. Eller blødt vand på vandfaldet. Så hvordan laver man lige det og kræver det noget ekstra udstyr?
Forudsætningen er at du kan lave en superlangsom lukkertid. Typisk fra adskillige sekunder til flere minutter. Men du kan jo ikke holde kameraet roligt i så lang tid. Derfor bruger du stativ. Fordelen ved det udover at du kan få lange lukkertider og ro er du kan variere højden til netop det der passer til motivet.
Men blænde og ISO på kameraet kan du lukke masser af lys ude og få mere dybdeskarphed. Men det er ikke altid nok.
Faktisk er det sjældent nok.
ND Stops | ND Faktor |
1 | 2 |
2 | 4 |
3 | 8 |
4 | 16 |
5 | 32 |
6 | 64 |
7 | 128 |
8 | 256 |
9 | 512 |
10 | 1024 |
Du har brug for at kunne lukke meget mere lys ude. Så bruger du solbriller til dine objektiver. Det er ND filtre. De kommer med forskellige styrker der lukker lys ude mindre eller mere kraftigt. De mest populære ND filtre har numre der fortæller hvor meget lys de lukker ind. Et ND 3 filter lukker 3 stop ned. Så hvad er et stop i kamerasprog? Det er blændetal. De er ikke fortløbende men har forskellige værdier per stop. Så jo flere stop et ND filter har jo mindre lyd lukker det ind. Jo kraftigere solbrille er det.
Jeg selv bruger filtre på 6, 10 og 15 stop. Det er mest 6 og 10 der kommer i brug. Jeg kan kombinere dem med hinanden så jeg ultimativt kommer op på 31 stop. Det er meget. Faktisk så meget at jeg aldrig har brugt det.
Cirkulært eller på eller plade?
Pt bruger jeg firkantede glasplader som jeg har en holder til. Holderen har en udskiftelig ring som skrues på objektivet. Holderen er stor så den kan monteres på samtlige diametre som objetiver har. Den udskiftelige ring er den man så skal have i den rigtige diamater der passer til de objektiver du har.
Fordelen med et cirkulært er at det er nemt at montere og tumle rundt med. De kan også stables på hinanden ved at skrue flere sammen.
Fordelen med en plade er du kan bruge graduerende filtre. De er aflange og kan fx nedtone himmelen i forhold til forgrunden, så du får skyerne med uden de brænder ud. De er også nemme at tage af igen.
Jeg har to 77mm og et 82mm objektiver så jeg nøjes med 2 ringe til holderen. Nogle bruger et ND filter der skrues direkte på objektivet. Det er smart. Men hvis du har flere objektiver der har forskellige diametre passer det ikke sammen mere …
Sådan får du et filter til at passe til flere objektiver med forskellige diameter
Du leder efter en “step-up” ring. Dem bruger du til at øge diameteren med så dit filter pludselig passer alligevel. Tricket er så at du køber filter der passer til den største diameter du har. Det har jeg selv gjort med mit polarisationsfilter som nu passer til 3 objektiver. Det er bestemt ikke altid jeg vil have det filter på nemlig.
Hvordan finder du den rigtige lukkertid med ND filtre?
Jeg selv sjusser mig frem. Andre kan lide at følge skemaer og de følger typisk med det filter du køber. Det hele afhænger jo også af hvor meget lys der er på lokationen, hvor stor blænde du bruger og så skal du ud fra det ramme en lukkertid. Nogle gange er det 4 sekunder. Andre gange 4 minutter.
Ældre kameraer kan kun optage op til 30 sekunder. Hvis det er tilfældet kan man få fjernbetjeninger der kan lave intervalskydning og laaaange lukkertider som det behager. Der er mange på markedet. Har du et nyere kamera er alle disse funktioner allerede med. Det er BULB tilstanden du skal kigge efter på kameraret. Kig i din manual og så ved du hvordan du kommer forbi de 30 sekunder.
ND filtre i praksis
Som sagt er jeg tilhænger af cocktails uden måling af spritmængden. Men når jeg sætter det mørke glas på kan jeg ikke se ud gennem søgeren. Men hvis jeg slår “live view” til så billedet kan ses på skærmen kan du faktisk se hvad du skyder.
På ældre kameraer skal du ingen du skyder:
Indstilinger for gammeldaws kamera
- Slå “image stabilisation” fra på objektivet
- Slå autofokus fra på objektivet
- Dække okularet til (søgeren). Der kan nemlig komme lys igennem den ind på din sensor. Det er ikke kønt. Brug din pudseklud og et elastik. Det har virket for mig i mange år.
- Slå lukkeren til med 2 sekunders forsinkelse eller brug fjernbetjening.
- Slå spejlet op
Gør du ovenstående slipper du for mikrorystelser når kameraet optager.
På nyere spejlløse (mirrorless) kameraer skal du ikke dække okularet. Det findes nemlig ikke. Søgeren er faktisk en TV skærm ligesom bagskærmen. De nyeste modeller er også så smarte at de automatisk slår billedstabilisering fra når kameraet er i 100% ro. Så det eneste du skal er:
Indstillinger for moderne kamera
- Slå lukkeren til med 2 sekunders forsinkelse eller brug fjernbetjening.
Hvad er et godt stativ til et kamera?
Det er et som kan stå roligt HELE tiden. Vakler benene en lille smule ja så bliver dit billede rystet en lille smule. Dvs det bliver en lille smule sløret. Et godt kamerastativ koster over 1000 kr. Sådan er det bare. Nogle er superlette, andre tunge som en russisk tank. De lette er målrettet dem som vandrer rundt og går langt. Er du den type vil du bliver glad for carbon stativer som er de lette og stabile men dyre. Er du mere “bil til udsigtspunkt” typen så spar nogle sorte penge og gå efter aluminiums stativer.
Et anden parameter, der er værd at overveje mht. til stativ er hvor højt det skal kunne gå op – eller hvor lavt det kan gå ned. Regn med at stativhover og kamera giver dig 10-15 cm ekstra højde. Så disse overvejelser synes jeg er vigtige:
- Hvor højt og hvor lavt kan det bruges?
- Hvor langt er det sammenfoldet?
- Hvor meget vejer det?
- Er det nemt at gøre rent for mudder, saltvand etc.
- Kan fødderne skifte fra gummi (indendørs og street) til pigge (natur)?
- Kan det konverteres til monopod?
- Er det nemt at slå op med vanter på?
Når bentøjet er på plads skal du bruge et stativhoved. Det er den enhed du sætter kameraet fast på og som kan drejes rundt. Et dårligt hoved vil få kameraet til at glide ultralangsomt. Det giver jo slørede billeder. Så du skal minimum have et stativhoved der kan bære 5kg. Så er du sikker på det står roligt når der kommer 800 gram kamera på med 900 gram objektiv plus det løse.
Det er de parametre jeg har brugt da jeg investerede i et nyt stativ.
I praksis bruger jeg 2 stativer:
Et tussegammelt Gitzo carbon med et Sirui kuglehoved på. Det er let, højt og nemt at slå ud og fylder ikke alverden. Det bruger jeg mest til byvandringer.
Et nyt LeoFoto med LeoFoto kuglehoved der kan konvertere til monopod, skifte fødder og nemt at slå op. Det er tungere og fylder mere end det andet. Men det er så kraftigt, at det tæller som en russisk tank selvom det er carbon. Det bruger jeg mest til erhvervfotografering og naturfotografering. Jeg er især glad for kuglehovedet der er nemt at betjene og mere stabilt end mit Sirui.
Gode mærker der laver alt vejrs kvalitets stativer og hoveder er: Manfrotto, Sirui, Leofoto.
Hvad er et godt ND filter?
Typisk et der gengiver farverne korrekt. Der er mange billige kinamodeller der reelt er spild af penge. Du får ikke noget du kan bruge. Jeg hører fra mange fotografer at de er glade for NiSi filtre. Eller LEE filters. Jeg selv bruger Breakthrough Photography holder system. Det er svært at få fat i eftersom det er en amerikansk virksomhed (og deres websted er vildt rodet). Før det brugte jeg LEE. Men prisen er hamper for en nordjyde. I praksis bruger jeg et 6 og 15 stop filter fra BP og et 10 stop fra LEE som jeg ikke solgte da jeg skiftede system. De passer sammen såeh …
Om du så er til et rundt du skruer på eller en firkantet holder er et spørgsmål om du vil gå hele vejen som landskabsfotograf og senere bruge graduerende filtre. Det er så igen en overvejelse der kan trække beslutningen i langdrag 🙂
Her eksempel på billed skudt med og uden laaaang lukkertid
Stativer med hoveder og filtre kan du få lokalt hos Kamerahuset, Goecker, Photografica. Jeg er blank på alle de jyske lokationer.
Du kan ikke få Leofoto, Breakthrough i danske forretninger. Men de har i overflod NiSi, LEE, Sirui, Manfrotto.
Hvad det kræver for at få meditativt vand i billederne under alle forhold:
- Stativ
- ND filtre i en eller flere styrker. Begynd med en 6er eller 10er.
- Tålmodighed