Verdens ældste billedmanipulation

Fotografiet med negativer blev opfundet i 1841 (koncept med negativet er at ud kan reproducere et billede næste uendeligt). Straks blev der taget billeder, der demokratiserede muligheden for at få portrætter af sig selv. Før var det forbeholdt dem der havde råd til at hyre en kunstmaler. Men pludselig kom fotografiet på banen og revolutionerede hvordan vi kan dokumentere og vise den aktuelle verden.

Manipuleret eller photoshoppet?

Mange bruger idag begrebet photoshoppet. At noget ser photoshoppet ud. Dvs falsk eller manipuleret. Det er ligesom sige jeg googler lige noget. Brandet er synonym med handlingen. Ligesom “lad os zoomes” eller vi ses på “teams” fremfor vi ses online/virtuelt.

Men allerede tilbage i 1800-tallet var man fristet af at kunne lave en særfortolkning af hvad der kom i fotokassen.

Den mystiske 5. munk

Fotograf: Calvert Richard Jones. Kilde: Faking it, metmuseum.org

Dette billede fra 1846 af fire munke med hipsterskæg og kikset frisure viser ikke sandheden. Bliver billedet inverteret fandt man en skygge fra en femte person der er retoucheret bort fra negativet.

Fotograf: Calvert Richard Jones. Kilde: Faking it, metmuseum.org

Der er ingen der ved hvorfor munken blev sendt ud at billedet. Var det en æstetisk beslutning? Fladt han i unåde? Eller stod han så langt væk at han blev for sløret i kompositionen hvormed billedet ville få et stærkere udtryk, hvis han forsvandt.

Vi ved det ikke. Men vi ved at 5 år efter fotografiet blev opfundet blev fotomanipulationen opfundet.