Typografi plakat

Der er 29 bogstaver i Det Danske Alfabet. Her er de 29 sat op alle med forskellige typografier. Vi kan jo se bogstaver på mange måder.

Professionelle designere kalder de forskellige tegn i et alfabet for glyffer. Ordet glyf kommer fra græsk og betyder oprindeligt “indgravering”. Ordet Hieroglyf er sammensat af hiero (tempel, hellig) og glyf.

En glyf er en visuel repræsentation af et tegn i et skriftsprog. Det kan sammenlignes med et bogstav, men er mere specifikt i sin form og design. Glyffer findes i forskellige skrifttyper og kan variere i detaljer og stil.

Her er nogle nøglepunkter om glyffer:

  • Form: Glyffer kan have forskellige former, fra simple geometriske figurer til komplekse tegninger.
  • Skrifttype: Hver skrifttype har sit eget sæt af glyffer. For eksempel har Arial og Times New Roman forskellige glyffer for bogstavet “A”.
  • Tegn: Glyffer repræsenterer typisk bogstaver, tal, tegnsætning og andre symboler.
  • Kodning: Glyffer kodes i digitale skrifttyper ved hjælp af Unicode-standarden.
  • Eksempler: Emoji, hieroglyffer og kinesiske skrifttegn er alle eksempler på glyffer.

Personligt har jeg brugt TIMER på at kigge glyffer for forskellige skrifttyper igennem. Mange gang for at finde ud af hvor mange ekstra tegn der er med i skriften. Microsoft har en stram politik om enorm fleksibilitet for de skrifter der følger med deres operativsystem og Officepakke. Det gør at netop de skrifter er velgennemtænkte til formålet og kommer med virkelig mange varianter.

Men når et produkt er dominerede på markedet kommer du også til at se de samme skrifter igen og igen. Og igen. For os der arbejder i Adobe pakken er der adgang til pulje af skrifter. De kan downloades direkte inde fra programmerne og er ofte pakket med specialiteter. Fordi Adobe selv har været med helt fra start hvor man arbejde på at kunne trykker skrifter på papir fra digitale platforme. Som så godt ud. I mange år har de analoge teknikker faktisk været bedre til at give et flot satsbillede.

Men det seneste årti har de digtale typografier fulstændigt overhalet muligheder i satsbilleder med ny teknik og enestående fleksibilitet. For at udnytte det potenciale skal man have programmer der kan håndtere de muligheder – og det er fx InDesign.

Nok om det! Her har jeg lavet en ABC plakat som du er velkommen til selv at printe ud. Den rummer 29 forskellige skrifter. Formålet er ren dekoration. Så der er valgt stabile pladeseriffer, seriffer, sans seriffer og dekorative i et godt og blandet miks.

Den naturlige størrelse er A2. Eftersom det hele er vektorgrafik kan du nemt skalere ned til A3 eller A4. Kvaliten er den samme. Er du ikke en printhaj så bare sæt flueben i “fit” eller “tilpas til side” i din printer dialog. Det plejer at virke upåklageligt.

Her er ABC plakaten med typografier