Det er er delte meninger om. For snart 4 år siden prøvede jeg flere portaler af med både grafik og fotos. Men mest grafik. Og der er en del der har fine erfaringer med det og et flertal der har kedelige erfaring her.
Så hvad er op og ned på stock photo’s og de portaler der bruges?
Der er mange og endnu flere bruger billeder og grafik fra gratis portaler der ofte har det du skal bruge. Et lagerbillede er et genrebillede der ikke er personligt. Derfor er der kæmpe konkurrence om at kunne levere billeder til dem som bruger dem. Men der ses også en stærk tendens til at brugere først afsøger de gratis portaler inden de hopper på betalingsportalerne.
Jeg bruger begge.
Hvis jeg ikke kan finde det på gratisportalerne så køber jeg et par billeder på endten Adobe Stock (tidligere Fotolia) eller Shuttestock. Jeg har brugt iStock før men deres brugervenlighed forsvandt i smarte opdateringer for et par år siden og hey, hvis jeg finder hvad jeg skal bruge så kigger jeg mig ikke tilbage igen. Så hårdt er markedet. OG hvor meget tid gider jeg bruge på at afsøge et marked der ofte har de samme billeder men på forskellige portaler …
Men tilbage til, om det kan svare sig, at bruge tid på at juice et billeder op og bruger 10-15min på at sætte metadata op ved upload og udfylde diverse formularer om at der ikke er logo eller elementer i billedet en anden har copyright på (fx den lille havfrue).
Herefter skal det godkendes af portalen og her vil du opleve at nogle gange sidder der en i den anden ende der går efter en specifik stil så dine flotte poetiske tågebilleder bliver kasseret og sol og sommerbilleder går rent igennem.
Der er med andre ord et pænt spild af billeder du nok ikke skal regne med at få godkendt. Grafik er nemmere. Portalerne efterspørger komplekse illustrationer af noget, men i praksis er det det ultrasimple der sælger. Folk køber det som byggesten til noget andet. Fotos med folk sælger væsenligt bedre end billeder uden mennesker. Det er også de mest besværlige billeder at lave idet du skal have skriftligt accept fra modellerne som også portalen skal have før du kan sælge billedet videre til andre.
Bestseller på Adobe Stock :
Af grafik er det denne som virkelig har taget fat:
Der er et stort fald til nummer 2 på min liste så derfor kommer den også med så du bedre kan se fordelinge. Det meste af de ca. 1000 stykker grafik jeg har ligger har ikke solgt overhovedet.
Livstids indtjening på Adobe Stock
Bestsellerne er dem der trækker læsset. De fleste andre grafikker eller fotos sælger stort set ikke.
Siden 2016 har jeg haft 1442 grafik og billeder til salg. De har dags dato solgt ialt for €1.141. Omsat til dansk kroner før skat er det ca 8.560,- på 4 år.
Bestseller på Shutterstock
Denne portal er ret populær i Danmark og har også mange generelle billeder der er pænt europæiske i udtrykket.
Livstids indtjening på Shutterstock
Jeg har solgt 2650 eneheder og tjent USD1527 på ca 4 år. Her har jeg 747 grafikker eller billeder til salg.
Men hov hvem tjener penge her så?
Det gør dem der sælger billederne for dig. Hvis jeg vil købe et billeder på shutterstock koster det i almindelig printkvalitet et sted mellem DKK 4-500. Fotografen får så 4-8kr. Resten snupper portalen.
De fleste portaler sælger et abonnement til kunder hvor du så får fx 10 downloads per måned til en fast pris. Der koster et billede fra 22kr og op. Og betalingen til fotografen er tilsvarende lavere når der sælges til abonnementer. Helt ned til en kvart doller eller euro.
Er det det værd?
Nej. I praksis har det taget meget tid at sætte metadata på samtlige billeder om hvad de indeholder og hvilken kategori de skal havne i. Og med den svært ringe betalingsstruktur er det i praksis umuligt at tjene penge på det her. Du vil sansynligvis tjene flere penge ved at sælge dit kamera.