om Photoshop

Hvorfor du kan bruge brightness/contrast

De fleste får et surt opstød og rynker på næsen hvis du afslører at du benytter dig af den gamle Brightness/Contrast funktion i Photoshop. Historisk var det nok det mest ondskabsfulde panel i Photoshop. Hvor alle pixels blev lysnet uden hensyn til om de lå i skygge-mellemtone-højlys området. Men for mange versioner siden blev der skruet en ny motor sammen til Brightness/Contrast. Så nu tager det særdeles godt hensyn til hvilke pixels der bør lysnes.

Hvordan virker det så?

Vi bruger den nemme forklaringsmodel og holder alt op mod histogrammet.

Jeg har sat 4 referencepunkter ind i billeder. Det der står til venstre er de oprindelige data. Dem til højre de nye data med justeringen [ original/nye ]. Så en urolig slædetur brænder ikke pixels ud grundet den nye motor.

Her er opsætningen uden nogle justeringer:

brightness-contrast-photoshop-01-kursus

 

Her går vi ned i kontrast. Bemærk at histogrammet krymper sammen.

brightness-contrast-photoshop-05-kursus

 

Her går vi op i kontrast. Der kommer mere spredning på de pixels der ligger i de lyse og mørke områder. Mere kontrast betyder færre mellemtoner. brightness-contrast-photoshop-04-kursus

 

Her hugger vi til og sætter alt det lyse helt i bund. Bemærk at de helt mørke pixels ikke bare klatter sammen men bevarer så meget som muligt deres mørkegrad.

brightness-contrast-photoshop-03-kursus

 

Vi giver den gas med lyset og blæser mellemtonerne ud i lyset.

brightness-contrast-photoshop-02-kursus

Så du kan med andre ord snildt få dette nemme værktøj med i værktøjskassen uden at dine billeder tager skade (som de gjorde med den gamle motor).

Så hvordan vil jeg fikse dette billede?

Her er originalen:

xx-2

Her er billedet efter en meget kort tur i Brightness/Contrast.

Brightness 79,det var noget mørkt.

Contrast -33. Så der kommer mere tegning i billedet fremfor pang på lys og mørke.

xx

Hvorfor Brightness/Contrast fremfor … ?

Hvorfor har snedkeren mere end et stykke værktøj der basalt set kan det samme? Snedkeren kommer ikke kun med en hammer i værktøjskassen. Sådan er Photoshop også. Så her er regnestykket, når du har brug for at lysne/mørke billeder:

Matrice over håndteringsmuligheder:

Brightness/Contrast

Der er 2 slæder du kan lege med. Slut. Det er vanvittigt hurtigt at bruge.

Levels

Du har 3 slædeture pr. kanel. Dvs. du har 4×3 justeringsmuligheder = 12.

Curves

Du har 14 punkter pr. kurve som du har 4 af. Så 4×14 justeringsmuligheder = 56.

Så med hele 3 værktøjer i kassen, gælder det jo om at bruge det, som passer bedst til det der skal fikses i billedet. Derfor er det også kritisk at forstå, hvad et histogram viser.

 

Vil du strammes helt op i Photoshop kan du se en kursusoversigt her.

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Skrevet bøger og lavet online videoer og seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert
Back to top button