Grafikmagasinet

Hvor stor er skriften?

Det er faktisk ret smart at vide hvordan man lige regner en x-højde ud på skrift. Der er jo sket det at på mad emballage skal x-højden være mindst 1,2mm høj. Af hensyn til de glade kunder så de rent faktisk også kan læse hvad der står med småt på etiketten.

Herunder har jeg lavet et billeder af forskellige skrifttyper sat i punktstørrelse på 16. Den mindste har en x-højde på 2,1 og den største ligger på 2,6. Samme punktstørrelse giver således nogle temmelig forskellige reelle størrelser.

x-height-variations

x-højden er de mindste bogstavers størrelse i kroppen – uden strgerne fra j, f, g etc. Så man måles ofte på selve X-et. Der er nemlig hverken noget der går over eller under “linien”.

 

x-height

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Grafisk Troldmand Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert
Close