Canon Lynguide

Hvad behøver du at vide når du opgraderer dine billeder fra Smartphonekamera til stort kamera? Du går fra at softwaren og mikrohardware optimerer dine billeder til optikken giver dig lækker billedjuice. Det er et stort skridt for det kræver også at du tager kreativ stilling til mange ting. Men andre ord: Du kommer til at bestemme meget mere.

Det betyder også at du skal vide meget mere. Du går fra alt-i-en knap på telefonkameraet til at du nu kan vælge hvordan billedet kommer til at synes. En fordel ved at kende kernen af hvordan et kamera virker er at: Du bliver også meget bedre til at udnytte din kameratelefon. Og du vil klart går efter Pro modellerne for at få mere billedkvalitet presset ud af de små optikker på telefonen. Men hvad faen er det så du skal vide for at kommer igang?

Du skal vide hvilke programmer styrer hvad på kameraet. Du skal vide hvad du kan presse ud af dit objektiv. Det er en ofte stærk overset del af billedet.

Kamera Lynguide

Programmerne på et Canon kamera gennemgået på den hurtige måde:

illustration som nemt forklarer de forskellige 
Canona kamera programmer

Objektiv Lynguide

Du skal vide hvor stor din optageplade er. Altså sensorstørrelsen. Det har stor tekniske betydning. Du har Fullframe eller APS-C. Ved fullframe er brændvidden det som står på objektivet. Ved APS-C skal du gange tallet med 1,6. Så har du et 24-70mm zoom objektiv bliver det i praksis på et APS-C 38-112mm.
Fullframe har RF objektiver
APS-C har RF-S objektiver

Canonlingo

RF: Re-imagined Focus
RF-S: … Small image circle
IS: Image Stabilisation
STM: Stepping Motor Technology
USM: Ultrasonic Autofocus Motor
L: Luxury Lens

Hvad betyder?

RF-S 18-150mm F3.5-6.3
Blænden ændrer sig fra ved 18mm på 3,5 til 6.3 ved 150mm.

RF 70-200mm F2.8
Blænden er fast i hele zoom området.

Illustration som viser hvad der er på et canon objektiv. ydermere fortælles der hvad brændvidde et vidvinkel har i forhold til normal og telefoto

Brændvidde til portrætter

Brændvidden forvrænger ansigter. Ved en brændvidde mellem 70-120mm har du mindst proportionsforvrængning. Bemærk hvordan ansigtet bliver smallere og dermed næsen større ved vidvinkel. Almindelige smartphones har ikke en telefoto og dermed kommer du til at se tyndere ud i ansigtet men med større næse, end du har i virkeligheden. Mange kan gode lide at se tyndere ud end de er. Men omgivelserne ser nu folk som de i virkeligheden er, så det er en dårlig slankekur! Her en tjekkisk fotograf, danvojtech.cz som i 2016 lavede denne gif, der så fint viser forvrængningen:

Copyright: danvojtech.cz

Lukkertids Lynguide

Vil du pløkke ting og sager som bevæger sig er det nemmeste at skyde på Tv programmet. Det sværeste er at regne ud hvilke lukkertider du vil have på fx kørede bil eller cyklist der viser fart. Her en tabel så du ved hvor du skal starte. Sløringen afhænger jo af om det er en El-cykel der konstant ruller 25 km/t eller en mamil (middle-aged man in Lycra) som triller 30-40 km/t eller en hyggecyklist der ruller mellem 15-20 km/t.

Ved følg skal du panorere efter det som bevæger sig. Dvs. der kommer retningsbestemt bevægelsessløring på baggrunden. Ved bevægelse kan du med fordel bruge stativ, sætte en lav lukkertid, hvorefter alt der bevæger sig i billedet bliver sløret. Har ud brug for mere end 30 sekunder bruger du B programmet.

Forsinkelse

Du anvender 2 sekunders forsinkelsen når du bruger stativ. For at undgå mikrorystelser der slører billedet. Du bruger 10 sekunders forsinkelsen til selfies. Er du lidt smartere bruger du Canon’s App og skyder med din smartphone som fjernkontrol.

Blænde Lynguide

De fleste skyder på Av programmet hvor du bestemmer dybdeskarpheden.

Dybdeskarhed illustreret. Viser forskellen på et lavt blændetal hvor baggrunden bliver sløret til en højt blændetal hvor dybdeskarpen går gennem hele billedet.