Lukkerhastighed for Video

Lukkeren eller på engelsk “Shutter” er den åbning der på tid kaster lys ind på optagesensoren. Så er “døren” åben i lang tid kommer der meget lys ind og vice versa. Det er en kendt sag i fotomiljøet. Den har også en stor betydning for bevægelsessløring. I video vil det være lækkert at have billeder der imiterer bevægelser som øjet ser det. Heldigvis har vi nogle nøgletal der har betydning for hvordan bevægelse ser ud.

FPS x 2 = lukkerhastighed

Det er den mest brugte til almindelige filmoptagelsen. Det giver det “filmiske look”. Bevægelse bliver en smule sløret ligesom sådan som vores øje opfatter langsomme og hurtige bevægelser.

Optager du med 24 eller 25 billeder per sekund (FPS) skal din lukker minimum være 48 eller 50. Så får du lige sløring på hurtige bevægelser. Optager du med 30 FPS bruger du 1/60 i lukker.

Den kan være du har brug for mere tydelige bevægelser. Hvis du optager noget der bevæger sig naturligt hurtigt såsom sport eller lignende. Så vil du sætte lukkeren til at være hurtigere. Fx 1/120 eller mere.

Men hvad så med det der FPS? Vil billeder ikke blive bedre med “højere” kvalitet? Nej. Optager du normalt med fx 30 fps og så skifter til 60 FPS får du dobbelt så meget data idet du optager dobbelt så mange billeder per sekund. Så din filmdata koster væsentlig mere plads. Billedet er det samme.

Medmindre!

Du vil lave slowmotion. Så har du brug for så mange billeder per sekund som dit udstyr kan trække. Action film bruge rigtig meget slowmotion så vi bedre kan se hvad der sker. Det samme ser vi i BBC’s ultra tjekkede dyre udsendelser hvor hurtige bevægelser i langsom gengivelse får os til at opfatte hvad der i virkeligheden sker. En film som Matrix har scener der er optaget med FPS på 1200. Og derefter kørt ned på en tidslinge på 24.

Derfor skal du bare være bevidst om hvilke scener der har almindelig bevægelse og hvilke der måske skal være i slowmotion. Din redigeringsmaskine kommer hurtigt på overarbejde med tunge optagelser.

Men se denne 30 sekunder video der viser dig forskellen på forskellige lukkertider versus billeder per sekund til video:

Gode lukkertider versus FPS

FPS (billeder per sekund)Lukker (Shutter)
24-251/48-1/50
301/60
601/120
1201/240

180 graders reglen er gammeldags

Den forældede 180 grader regel i filmoptagelsesterminologi er baseret på teknologi som ikke bliver anvendt længere. Teknisk er det at optager du med 24 billeder per sekund skal din lukker være det dobbelte. Den underlige betegnelse med 180 grader ligger i at de tidlig dage var der en roterende skive som lukker for optagelsen. Så her har du en roterende halvcirkel som plade der spærrer for lys. Man kunne også bruge kvartcirkler osv. Men den teknologi har vi ikke længere selvom nostalgikere konstant bringer det på bane. Idag sætter vi det rent digitalt.