6 gode tips til iphone fotografering

Har du modellen med 3 eller 2 kogeplader på bagsiden?

Så har du ultravidvinkel, vidvinkel og en telefoto. Det er kun Pro og Pro Max modellen der har telefoto linsen.

Den er ikke ikke vildt telefoto men klart noget der er tættere på end de klassiske vidvinkler. En vidvinkel forvrænger et ansigt ret væsentligt så derfor har de foto orienterede smartphone mere end en linse på den dyre bagside. Telelinsen er også den der bruges til portrætter så din ansigt ikke bliver unaturligt forvrænget.

I din kameraapp har du lynskift. Det er de rene zooms, så du slipper for et digitalt zoom som bare er en tæt beskæring af dit billede (det er derfor de ser ustyrligt ringe ud, så drop digitalt zoom). Du trykker på på 0,5 1,0 eller 3.0 tallet så skifter din iphone fra linse 1 til 2 til 3. Lad os se på forskellen:

Telefoto fra en Iphone af en tegnedukke. Vi er meget tæt på dukken og baggrunden er tydeligt sløret. Vi kan ikke se baggrunden og ser mest torso af dukken.
Telefoto
Vidvinkel fra en Iphone af en tegnedukke. Vi er tæt på dukken og baggrunden er lidt sløret. Vi kan se hele dukken og en del baggrund.
Vidvinkel
Ultra vidvinkel. Vi ser hele tegnedukken på et bord og alt i billedet er skarpt. Vi ser mere af omgivelserne end ved almindelig vidvinkel.
Ultra vidvinkel
skærmbillede fra en iphone kamera app. Der er 3 tal i bunden af billedskærmen. Dem kan man trykke på for at skifte mellem linserne på iphonen.

Hurtigt zoom er at trykke på tallene der er ved dit billede. 0,5 er ultra 1 er vidvinkel og 3 er telefoto. Du kan også gramse på skærmen med 2 pølsefingre for zoom på tværs af maksimum og minimum.

Det er også noget du kan lave et live jump zoom med hvis du laver video … men det er en helt anden historie.

Sådan styrer du fokuspunkt og eksponering

Video der viser hvordan du bruger fokuspunkt og skruer lidt på lyset med solen.

Din skærm er også et betjeningspanel til at sætte din fokuspunkt på det du vil have helt perfekt skarpt.

Især når du er tæt på noget vil alt muligt andet blive sløret. Det ser blæret ud og noget man altid arbejder med på professionelle kameraer.

Det som bestemmer en ægte sløring er dit objektiv’s evne til at styre dybdeskarpheden. Det er ikke noget du kan lave om på i din iPhone men hovedreglen du kan udnytte er at det du fokuserer på vil altid være skarpt og det som er langt væk eller tæt på vil blive uskarpt.

Så udnyt at du kan trykke dig frem til et fokuspunkt og at du kan tone lyset ned eller op ved at trække sol ikonet op eller ned.

Den specielle portræt tilstand vil forsøge at lave en digtale sløring af baggrunden. Den er fin til små billeder til Sociale Medier men zoomer du ind på kanterne ser du masser af trælse sløringsfejl medmindre det er en skaldet dukke du tager billeder af. Så det er ikke en funktion jeg i praksis bruger.

Håndholdt langtidseksponering med iphone

Iphone har en “live” funktion. Den gør at der er en transition mellem billeder når du ruller dem igennem. Liret men også ret unødvendigt hvis man tænker på at denne type foto fylder det dobbelte af et normalt iphone billede. Men der er et par superfede muligheder gemt i metoden.

Iphone billede med long exposure af springvandet ved Amaliehaven. Vandet er blødt og sløret.
long exposure slået til
Iphone billede uden long exposure af springvandet ved Amaliehaven. Vandet er skarpt og spruttende.
uden long exposure
Billedet er en skærmbillede fra en iPhone. Der er tegnet et rød hånd ind der viser hvor man skal trykke for at slå live billeder til.
Du slår “live” til og fra direkte i din kamera app
Billedet er en skærmbillede fra en iPhone af photos appen. Vi er i edit/rediger tilstand hvor vi kan vælge mellem flere specielle live indstillinger heriblandt long exposure
I din Photos app har du muligheden for at slå long exposure til på et live billede.

Perspektiver og reflektioner

En smartphone er et meget lille kamera. Det giver en stribe ulemper men også nogle helt indlysende fordele. Og dem har vi fokus på her!

Du kan nemt holde kameraet i normalt vanskelige positioner og dermed skyde spektakulære vinkler. Så det skal du helt klart udnytte. Ned på hug og du ser en helt ny verden. Vend din iphone på hovedet så linserne kommer helt ned på jorden og du er insta hero!

Billedet illustrerer hvordan en iPhone holdes stående på overflade med kameralinserne øverst
Linserne er på toppen af telefonen.
Billede af en tegnedukke på ët bord der viser et motiv der er skudt fra toppen af en iphone. Dvs telefonen har kameralinserne øverst mens den står på bordet. Der ses mindre bord og dukken ses lidt ovenfra og ned.
Perspektiv som de fleste vil bruge.
Billedet illustrerer hvordan en iPhone holdes stående på overflade med kameralinserne nederst
Linserne er i bunden.
Billede af en tegnedukke på ët bord der viser et motiv der er skudt fra bunden af en iphone. Dvs telefonen har kameralinserne nederst. Der ses mere bord og dukken ses virkelig fra neden.
Perspektiv helt nedefra. Mere drama og gulv her!

Hold din iphone højt oppe og peg ned, det kan nemt give nogle nye fede vinkler steder der måske er lidt overskudte eller kedelige bliver pludselig spændende at se igen.

Ekstra udstyr til endnu vildere billeder

Selfie stick. Ja, du fik kaffen galt i halsen, men det er nu du skal opgradere dine feriebilleder til noget endnu bedre end før. Moderne selfiestænger kan stå selv og har bluetooth fjernbetjening, så du kan skyde på afstand. Så udover den klassiske selfie i ekstra strakt arm kan du nu skyde på afstand hvor du selv er med. Det kan noget på ferien …

Idet en selfie stick idag kan stå selv kan du også bruge den som tripod. De koster typisk under 300 kr og fylder ganske lidt.

En lille fiberklud gør underværker

Det er jo en telefon med et kamera så sandsynligheden for at der er en fin gang håndcreme på linserne er ret stor. Det kan give et helt nyt udtryk i billedet men som udgangspunkt vil vi gerne have et klart og tydeligt motiv. Så tør linserne af for håndfedt. Det giver klarsyn. En lille klud er guld værd når du er på farten.

Bonustip

Den lille vinge i toppen af din skærm slår udvidende funktioner til. Du kan også swipe up nede i tilstandsbjælken for at få det samme op. Her har du også muligheden for at slå 3 eller 10 sekunders forsinkelse til.

Skærmbillede fra kameraappen på en iphone der viser hvor du skal trykke for at få udvidende indstillinger
Trykker du på vingen i toppen får du flere indstillinger i bunden. Du kan også swipe op i feltet hvor du skifter mellem video/foto etc.
Skærmbillede fra kameraappen på en iphone der viser hvor de udvidende indstillinger dukker op på skærme og hvilken retning du skal scrolle
Når du har de udvidende indstillinger tændt kan du scrolle sidelæns eller trykke på de forskellige ikoner for mulighederne. Det er også her du finder tidsforsinkelse.