Photoshop XYZ – hvad er forskellen?

Du står og skal vælge mellem Photoshop, Photoshop Lightroom, Photoshop Lightroom Classic, Photoshop Camera og Photoshop Express. Er det ikke bare lige en rodebutik på den helt store klinge?

Her kommer lige en kort guide så du ikke kommer til at sidde med alle mulige varianter af Photoshop du alligevel ikke kan bruge til noget fornuftigt.

Grundlæggende har Adobe på en helt igennem uoverskuelig måde valgt at dele deres software op til om det er noget der virker på en almindelig computer eller en mobil platform. Det betyder i praksis du har en app til mobil der hedder photoshop ligesom moderskibet på en computer hedder Photoshop. Og der er afgrunddybe forskelle på hvad du kan i de forskellige varianter. Her kommer overblikket:

Photoshop (computer) (PS)

Photoshop (computer) (PS)

Kilden til alt photoshop. Dette er moderskibsprogrammet der har samtlige funktioner der findes i alle de andre mindre varianter og meget mere til.

Photoshop Lightroom Classic (computer) (LrC)

Photoshop Lightroom Classic (computer) (LrC)

Dette er photoshops version der er skræddersyet til fotografer. Den består af et fremkalde modul og en database der håndterer og styrer dine billedarkiver. Fremkaldemodulet i Lightroom er inkluderet i Photoshop som Camera RAW filteret. Så er du ikke fotograf har du ikke brug for lightroom. Er du fotograf får du rigtigt meget ud af at have et billedarkiv indbygget.

Photoshop Lightroom (mobil og computer) (LR)

Photoshop Lightroom (mobil og computer) (LR)

Denne variant af Lightroom kan langtfra det samme som Classic versionen. Dette er en decimeret udgave. Til gengæld kommer den med online lager og har en supernem integration for dem der skyder billeder med mobil. Den synkroniserer alle dine billeder fx fra din iphone/ipad til laptop og tilbage igen. Så er du den som skyder med mobil men gerne vil fremkalde billeder på større skærm er dette faktisk et super valg. Du kan også sætte LR op på din mobil og så synkronisere alt du skyder med LrC. Det er smart hvis du er hybridskyder hvor du både bruger professionelt kamera og mobilkamera.

Lightroom (mobil)

Lightroom til mobil rummer også et kamera mobil så du kan tage billeder direkte fra appen.

Photoshop (mobil, egentlig kun iPad)

Photoshop (mobil, egentlig kun iPad)

igen en mindre variant af Photoshop nok mest henvendt til grafikeren der lavet lidt af hvert og dermed får en del af Photoshop’s lyksagligheder med på den platform.

Photohop Express

Photohop Express

En fin app der lige kan rette make-uppen til eller du kan fuske en ny himmel ind på billedet. Til forskel fra LR er dette mere en festlig app til at lave reelt funky fusk med dine billeder fremfor flotte fremkaldelser.

Photoshop Camera (mobil)

Photoshop Camera (mobil)

Dette er egentlig bare en lille app hvor du kan knalde lidt filter halløj på dine billeder.

Perfekt til selfies og mobilbilleder der lige skal juices lidt op. Masser af effekter der kan juice triste billeder op til selfiekanalerne.

Hvad bruger jeg selv dags dato?

Photoshop til de grafiske opgaver og krævende retouch samt fritlægninger

Lightroom Classic til den professionelle kamera arbejdsgang

Lightroom til mobilen (forbi jeg så kan synkronisere de bedste skud fra smartphone direkte ind i LrC)

Jeg bruger ikke Express, og Photoshop til iPad. Livet er for kort til redigering på ultrasmå skærme!

Screen shot lightroom