M65 Skabelon InDesign

Hvorfor hedder det egentlig en M65? Det er ikke et papirformat. Det kommer fra en standard kuvert størrelse som passer til et A4 papir som er foldet på samme led 2 gange. Såre enkelt!

Der findes myriader af skabeloner herude på nettet. Men det sjove er at der er mange forunderlige måder at lave en skabelon på. De fleste ser jeg med indbygget “printes ikke” lag som man kan tænde og slukke for. Den ondeste jeg har set siger alt materiale skal være 10mm fra kanten! En anden er konsekvent 2mm for stor, hvor man fra trykkeriet side har inkluderet beskæring i sidestørrelsen. Her har man ikke stor tillid til den tekniske kvalitet af materialet. Andre skabeloner bruger marginer til at vise hvor folden er. Det er lidt skidt for så kan du jo ikke bruge marginen i dit design af din M65 Rullefals folder.

Denne skabelon jeg tilbyder gratis, har 6 individuelle sider. Med tilhørende mastersider så du fx kan placere og sætte en fast baggrundsfarve til det hele, uden at du kommer til at vælge netop den kasse hele tiden.

Rullefals i forhold til z-fals?

Rullefals er en bukning hvor papiret ikke er en zig-zag som med Z-fals. Det vil sige der er en “flap” der stikker ind. Det betyder også at modtager vil se det som en mini-brochure fremfor en flyer. Udover at du også nemmere kan styre læsningen. En z-fals kan åbnes på 2 måder så det er tilfældig hvad modtager ser efter forsiden. Men rullefals har du en fast forside og bagside hvor flappen er bukket ind i folderen.

I skabelonen har du også dette billede på montagebordet, som viser forside, bagside og flappen:

M65 sidestørrelser ydersider

Indersiderne er med som en side 2:

M65 sidestørrelser indersider

Folder du den rullefals er sidenplaceringen således:

Foldning af 3-fløjet indesign skabelon

I selv InDesign skabelonen ser det således ud med hjælpebilleder på montagebordet:

InDesign M65 skabelon opslag med guide
Opslag 1
InDesign skabelon opslag
Opslag 2

Der ligger så lidt skrammel som muligt og det som er er samlet på opslag 1, så det er nemt at slette. Men bare rolig. Det er uden for papir så den færdige PDF har det alligevel ikke med.

Ser vi det hele fra pages panelet får du overblikket, med de 2 opslag med hver 3 sider og mastersiderne der binder op på indersider og ydersider.

Sideopsætning

Sådan skyder du en M65 folder korrekt ud fra InDesign

Når du er færdig går du i menu: File>Adobe PDF Presets, vælg den som hedder [PDF/X-1a:2001]. Den cmykker dine billeder og sammenkopierer alle fancy tricks fra “Effects” panelet (hvis du nu har givet den fuld gas med champagne og røde bøffer). Og slå følgende til:

Printindstillinger rulllefals
Printindstillinger rulllefals

Så kommer din trykklar PDF fil til at have 2 side med bukkestreger og beskæring lige som det skal være.

Downlad InDesign M65 rullefals skabelon

IDML (virker tilbage til InDesign CS4). Det er en bagudkompatibel indesignfil. Der er også en .INDT fil der altid åbner en kopi af sig selv. Det er en driftsikker skabelon du kan bruge igen og igen uden risiko for diverse overskrivninger. Klik på billedet for IDML filen, INDT filen eller en zippet kombo: