Kan mobil til 5000 udfordre et kamera til 32000?

Ja, det kan det. Så kort og klart kan de siges.

Kameraer er for tiden i rivende udvikling. De bliver mere og mere digitale. Det har den positive sideeffekt at de lille bæst af et kamera der sidder på de dyre smartphones faktisk er af en ret så seriøs kaliber.

For sjov har jeg lavet en sammenligning med et ret svært motiv. Lys i natten og noget springvand.

Begge motiver er rettet op for de værste styrtende linjer.

Mobiltelefon kamera Samsung S7:

toronto

Billedet er taget som snapshot, håndholdt og lige på og hårdt.

Fuldblodskamera Canon 5Dmk3 på stativ

Toronto by night

Hvornår er der stor forskel:

Farver er forskellige idet fuldblodskamereraet er på stativ med en lukker på 2 sekunder. Det er for at få blødt springvand. Men under normale omstændigheder vil farverne være noget tættere på hinanden. Men aldrig ens.

Skal du bare bruge et familesnapshop til instagram, facebook eller andre SoMe kanaler er mobilkameraret faktisk helt i skabet. Du kan jo også publicere direkte derfra. Men vil du printe det ud i større format kommer de ikke så uvæsentlige detaljer frem. De små sager man ikke bemærker i billedet, når det vises på mindre skærme.

Forskel på detaljer og tegning:

Til venstre ses mobilbilledet og til højre det “rigtige” kamera.  Der er zoomet ind til 200%

400procent

Det er særdeles tydeligt at der er mindre tegning i mobilbilledet. Det er også mere grynet. Det er logisk idet selve kamera sensoren på mobilen er meget kompakt og dermed er der ikke så meget plads til at finde detaljer. Der er masser af plads på et fullframe kamera der har en relativ stor sensor at optage billedet med.

Forkel på lys

200procent-zoom

Og der er selvfølgelig også en forskel på hvordan lyskastet fortolket af et super lille og kompakt kamera og et stort objektiv. Der er her zoomet 400% ind. Her kan du især også se at mobilkameraet slører kanterne og generelt er mere grynet med pixelklumper. Kig i det mørke område og sammenlign.

Konklusion på kamera til 5.000 og et til 32.000?

Mobiltelefonen havde en kostpris på ca. 5.000,- og DSLR kamera med det anvendte udstyr rammer ca. 32.000,- inkl. moms.

Det er en enorm prisforskel.

Men den endelige kvalitet er også ret væsentlig.

Men ligger du og tager snapshots af familie og andet til overvejende privat brug, vil jeg da klart bare bruge en mobil. Den er lige ved hånden. Og idag synes jeg de dyre smartphone virkelig er kommet ind i kampen, og laver ret så tilfredsstillende resultater. Især i dagslys og almindelige udendørs situationer.

Men de er svære at være kreative med. Det er ofte bare et filter man knalder på og så er det det. Det er umuligt at lave et telezoom der bliver godt. Og aftenbilleder hvor der er mindre lys end i mit eksempel går i reglen i skraldespanden.

Det professionelle kamera kan mere, er sværere at bruge, men åbner op for mange kreative muligheder i komposition og optagelsesform. Slutproduktet er klart bedre. Og skal der printes ud i A3 eller større kommer alle de små pixelreder ikke frem for de er der ikke.

Så det er faktisk formålet med dine billeder, der bestemmer hvad der er bedst.

Jeg bruger begge dele.