Filmisk look til billeder

En trend der er ved at opstå for almindelige billeder er et cinematic look eller på godt dansk et filmisk udseende. Det er en stil der er svær at replikere i mørkekammeret. For det som giver det der look hvor lyset bare bløder alle kanter op er ikke en digitale redigering. Det er et filter. Du sætter på objektivet.

Diffusionsfilter

Et diffusionsfilter er noget der i højere eller mindre grad blødgører lyskegler og stråler i billedet. Du kan selv søge videre 1på nettet hvis du vil have den store tekniske mansplainer og se alle mulige producenters filtre.

To diffussionsfiltre vises. De er begge 85mm i diameter.
Her ses de 2 NiSi filtre jeg pt bruger.

Men siden du er her er du nok mere interesseret i hvordan det virker i praksis. Hvad gør det helt konkret i en lyssituation. Jeg har 2 diffusionefiltre. Et lyst og et mørkt. De mørke er blivet utroligt populære blandt filmfotografer. Den giver netop en blødgøring der er mere subtil end en lys der brager igennem med stor effekt. De forskellige filtre kommer med forskellig styrke så det er nok det du skal være 100% opmærksom på. Hvor stor effekt synes du passer til den type billeder du vil lave med filmlook.

Foto er taget uden diffusionsfilter og der ses en cafe facade med et stort rødt neonskilt en sen aften.
Foto uden diffusionsfilter
Foto er taget med sort diffusionsfilter og der ses en cafe facade med et stort rødt neonskilt en sen aften. Lyset om neoskiltet bløder ud i billedet
Foto med diffusionsfilter NiSi Black Mist 0,5 Diffusion Filter
Foto er taget med Allure diffusionsfilter og der ses en cafe facade med et stort rødt neonskilt en sen aften. Lyset om neoskiltet bløder voldsomt ud i billedet
Foto med diffusionsfilter NiSi Soft Allure Diffusion Filter

Du kan få diffusionsfiltre i forskellige styrker. På forskellige producenters websteder er der ofte fine eksempler. NiSi og Tiffen er de store og Freewell begynder også at komme med filtre der er nemme at skaffe her i Europa.

3 eksempler med lysskrift og diffusionsfilter

Tip hvis du hopper på filtervognen. Tjeck diameteren på alle dine objektiver. Køb efter det største og køb step-up ringe til de andre. Så kan du bruge filteret på alle dine glas.