I Adobe Illustrator can du arbejde med globale farver. Det er et smart system hvor du kan sikre at det er nemt at arbejde med de samme farver på tværs af et design.
Hvad er en global farve?
Under normale omstændigheder vil Illustrator ikke lænke farver sammen med objekter Når du smækker en farve på fra Swatches panelet så er den den farve der kommer på objektet. Hvis du ændrer selve farven i swatches bliver objekterne som egentlig har samme farve ikke ændret. Men hvis farven var sat til at være global ville farveændringen slå igennem alle de steder hvor den er brugt. Deraf navnet: Global. Som standard er alle farver i Illustrator “lokale”. Her har vi standard panelet for farver i et almindeligt Illustrator dokument:
Hvordan laver jeg en global farve?
Du dobbeltklikker på farven i swatches. Der dukker en dialogboks op. I den boks slår du følgende til:
Farven vil nu have en lille hvid trekant i hjørnet. Den er nu global!
Hvordan laver jeg en nuancefarve?
Men der er flere tydelige fordele med globale farver. du kan nemlig lave nuancefarver med dem. En nuancefarver er en variant af grundfarven som har mindre pigment i sig. Dermed er den oftest “svagere” at se på. Eller mere sart. Pastel om du vil! Dermed kan du få mere rolig variation i dine farver uden det bliver for regnbuefarvet.
Når du vælger en farve og kikkeri panelet “color” har du en pæn oversigt over farveværdierne som du kan ændre her.
Gør du det samme med en global farve får du mulighed for at lave en nuancefarve. Så hiver du bare lidt i slæden for at se varianter for den nye farve. Du kan altid tilføje dem som nye farver på den sædvanlige måde.
Tilføjer du dine nuancefarver kommer de til at ligge i swatches fx. således:
Men hvad sker hvis du ændrer kildefarven til alle nuancefarverne? Moderfarven til alle de små møgungefarver. Ja, så ændrer de velopdragne børn sig også:
Smukt! Prøv det af, nuancefarver kan give dig mere farverigdom uden at det kommer til at ligne et roterende lykkehjul i et suspekt tivoli.