Få de bedste metoder til Photoshop

Hvad er raster grafik og Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop er en særdeles populær app blandt amatører og professionelle. Vi bruger den til at forbedre eller manipulere fotografier med. Det er alf fra at fjerne eller tilføje noget i billeder, til at lysne eller mørkne eller skabe en ny stemning med vildere farvetoner.

Photoshop blev udviklet i 1987. I 1995 købte Adobe det og Photoshop har en del forgreninger.

  • Adobe Photoshop er den store app med samtlige funktioner. Designert til all-round grafikere og fotografer samt illustratorer.
  • Adobe Photoshop Lightroom er målrettet fotografer. Det er en specifikt digitalt mørkekammer for RAW-filer hvor workflow og arkivering er tænk helt ind i appen.
  • Adobe Photoshop Elements er til amatøren der gerne vil kunne noget mere med billeder. Dette er en neddroslet version af den store Photoshop.
  • Der findes en del tablet varianter også, men det er en mærkelig rodebutik af halve funktioner spredt i flere apps.

Kernen i Photoshop er at den arbejder med raster grafik. Det er også kendt som bitmap grafik. Det er et digitale billede der består at rektangulære billedelementer arrangeret i et gitter. Som så repræsenterer et billede. Formatet er fantastisk til at vise billeder med mange farvetoner og nuancer og er derfor perfekt til fotografier.

Raster grafik kommer fra fjernsynsteknologien. En pixel (et stykke billedelement der er arrangeret i et 2D gitter) kan rumme information i større eller mindre grad. Det er bits. Photoshop kan fx arbejde i RGB (rød-Grøn-Blå).  Med 3 farvekanaler der hver er 8 bit.

I praksis har hver farvekanal så 2 i 8. varianter. Så en pixel kan her have 256 nuance varianter. I praksis får du 16,7 millioner farve i sådan et billede. Det menneskelige øje kan skelne typisk omtrent 14 millioner farver. Det er rigeligt!

Ulempen med bitmap grafik er den ekstreme følsomhed det har ved opskalering (modsat vektorgrafik). Det er svært at opfinde pixels der mangler . Det er derfor fotografer er glade for kameraer med ikke kun mange men også store pixels.

Manipulation af billeder

Manipulation af fotografier er ikke noget der startede med Photoshop. Fotografiet blev opfundet i 1826. Der findes aftryk af negativer med kraftig manipulation fra 1860erne og fremefter. Ofte for at forskønne portrætter eller rydde politiske modstandere af vejen eller sætte dem i miskredit. Også  reality-branchen og journalistiske fotos bliver manipuleret den dag idag. For at kunne sælge en historie bedre. Men det er en helt anden historie …