Photoshop Vidensbibliotek

Panorama kreation i Lightroom 6

Der er nu muligt at kreeree panoramaer i Lightroom 6. Normalt har det været noget man skulle bruge Photoshop’s utroligt nemme og stærke funktion til (som ligger under file>automate>photomerge). Men det er slut nu. Så nu kan fotografen få endnu mere ud af mørkekammeret.

Før at funktionen fungerer skal dine billeder have et overlap på ca. 20%. Så spiller det bare. Husk at du et panoram ikke nødvendigvis er en horisontal serie af billeder. Du kan også gå i højden.

Sådan laver du et panorama

Udvælg din billedserie:

Panorama-lightroom-6-02-kursus.png

Derefter går du i menu photo>Photo Merge > Panorama. Bemærk at Adobe til forskel for Photoshop her har valgt at kalde panorama for panorama fremfor, som i Photoshop hvor det hedder Photomerge (som iøvrigt i den danske version er oversat til … photomerge!).

Panorama-lightroom-6-01-kursus

Så skal du tage stilling til 4 ting:

Panorama-lightroom-6-03-kursus.png

Lightroom smækker billederne særdeles godt sammen. Men du skal tage stilling til hvordan billederne skal smeltes sammen. Der er 4 muligheder:

Auto select

Lightroom finder ud af det for dig. Ren sofa.

Spherical

Justerer billeder ind som om de ligger i en kugle. Indstillingen er god til meget lange panoramare hvor midten er meget fladere i højden end yderbillederne (grundet sammensmeltningen). Eller hvis du har panoramer med flere rækker.

Cylindrical

Sætter billederne op som om der ligger på indersiden af en cylinder. Er godt til meget lange panoramer hvor vertikale linier er vigtige. Såsom arkitektur eller landskabsfotografi.

Perspective

Forsøger at sætte billederne så tro mod de enkelte kildebilleder. Det vil holde de fleste linier rigtige både horisontalt og vertilkalt. Dermed rigtig godt til arkitektur. Medmindre det er et langt panorama. Så vil enderne få en hel del forvrængning.

Beskæring manualt eller automatisk?

Panorama-lightroom-6-04-kursus.png

Der er en autobeskærer i funktionen. Så slipper du selv for at køre Crop Tool. Medmindre du vil have et andet udsnit synes jeg det er ret behageligt med en auto cropper.

Så klikker du på merge og panoramer bliver til en selvstændig .DNG fil.

Du kan selvfølgelig justere endnu mere efterfølgende på dit RAW panorama med Develop modulet i Lightroom.

Panorama-lightroom-6-05-kursus.png

Og her et eksempel på et landskab med en vulkan:

_ITL0499-Pano

DEr er sat sammen af 8 RAW billeder. Og efterfølgende fremkaldt færdigt i Ligthroom. Herunder ser du panoramet uden fremkaldelse:

_ITL0499-Pano-2

Vulkanen er en stratovulkan som ligger i Patagonien, Argentina. Den hedder Lanin. Der er også et par andre vulkaner i billedet med de ligger i Chile.

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Skrevet bøger og lavet online videoer og seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert

Tilsvarende artikler

Back to top button