Foto VidensbibliotekPhotoshop Vidensbibliotek

Metadata automatisk ind på dine billeder?

Du har billeder der skal ind og fremkaldes, og bagefter skal de ud og vises. Men du vil gerne sikre dig at billedet bærer din signatur. Fx har alle billeder gemt data om hvilket kamera og hvilke indstillinger billeder er taget med. Det er metadata. Det er noget der kan “skrælles” bort. Facebook gør det fx. automatisk og at spare et kvart kilobyte per billede. Men Flickr og 500px gør det ikke. Istedet læser de metadata og viser indstillingerne ved siden af billedet. Smart nok. Men hvordan får du lige din helt egen copyright med ind der? Det gør du ved at lave din egen metadata template som du tilføjer dine billeder. Er du supersmart sørger du for at alle dine billeder ved import får skrevet din copyright ind i billedets metadata. Det er hylende nemt at sætte op.

Metadata opsætning for Lightroom brugere:

Når du impoterer nye billeder skal du vælge din metadata skabelon her:

metadata-apply-import  Er du RAW fotograf har du fordel af at konvertere til .DNG RAW formatet. Det spare i snit op til 20% af din filstørrelse uden kvalitetstab. Det siger dit diamantbesatte møgdyre harddisklager jatak til.

Hvor i Lightroom laver du din metadata template?

I library modulet er der en metadata menu:

metadata-set-up-lightroom

Og så giver du den et navn og sætter din copyright ind:

metadata-template

Har du en bunke billeder der skal have tilføjet din nye metadata template kan du i library modulet føje det til via metadata fanen. Eller via menupunktet metadata (hvor du fra en valgt fil kan synkronisere til alle andre valgte etc).

metadata-apply-after-import

Metadata opsætning for Photoshop Bridge brugere:

I Tools menuen ligger metadata slaraffenlandet gemt:

bridge-metadata-03

Og det er så også herfra du nemt kan tilføje metadata til eksisterende filer.

Når du skal til at importere filer direkte ind i Bridge så brug den indbyggede Photo Downloader.

bridge-metadata-01

Fyr op under “advanced dialog” så du kommer væk fra børnemenuen og hen til voksenmenuen.

 

bridge-metadata-02 Og her har du mulighed for automatisk at tilføje metadata når du importerer. Se det er da behageligt!

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Skrevet bøger og lavet online videoer og seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert

Tilsvarende artikler

Back to top button