Photoshop Vidensbibliotek

Hvordan du skalerer et billede med indholdet

Mange gange har du som designer lige brug for at der er mere eller mindre af et billede. Ofte kan du beskære / croppe dig helt du af den kritiske krise. Men andre gange taber du bare for meget af motivet til at billedet i sig selv forbliver interessant nok … især for den der skal se på det. Så hvad gør vi så?

Indholdsbetinget skalering! Content Aware Scale!

Teknologien fra Photoshop har de seneste år udviklet sig gevaldigt. Det betyder, at udover nogle cirkus tricks, er der også dukket metoder op, som har tilpas kvalitet til at de kan bruges i professionel sammenhæng. Så lad os lige se på hvordan man lave indholdsbetinget skalering.

Case: Billede til headerområde på et websted

Ofte er en monitor jo i landscape format. Og har man et stort billede i toppen må det også gerne være i det format. Men mange gange er det alt for højt. Vi vil i virkeligheden hellere have et panoramabillede der. Så vi finder et passende billede og moser det længere.

Forudsætningen for at arbejde med content aware scale er at du ikke bruger et billede hvor det er låst som background layer. Lås hængelåsen op i layerspanelet ved at klikke på det. Sådan.

Funktionen ligger under menu>edit>Content Aware Scale (CTRL+SHIFT+ALT+C) [Cmd+Shift+Alt+C]

Jeg har et billede hvor jeg har udvidet canvas størrelsen med Crop Tool. Nu vil jeg gerne have billede til at fylde det hele så mit nye format rummer sammen stemning og indhold i værket.

Med Content Aware Scale aktivt, trækker jeg rammen ud til min canvas størrelse:

content aware scale photoshop 01

Og resultatet:

content aware scale photoshop 02

Til min udelte rædsel er der kommet sukkerarm på modellen! Det er ikke kønt så vi må straks finde en metode til at holde figuren:

content aware scale photoshop 4

I kontrolbaren er det et lille bitte ikon der hedder “protect skin tones”. Fordi det konsekvent leder efter hudtoner. Vi slår det til:

content aware scale photoshop 03

Sukkerarm kureret! Det var da en fiks funktion. Den vil man da altid have slået til når den nu sørger for flot figur eller hur?

CASE 2: En pendler

Vi vil i dette nye tilfælde minimere et billede så der er mere firkantet. Så passer det til et profilbillede på facebook / linkedin eller måske et snapshot til instagram:

content aware scale photoshop 06

Vi trækker det sammen med “protect skin tones” slået til:

content aware scale photoshop 07

Det er tydelige at filteret har en noget ande fortolkning af hudtoner end jeg har. Skuldrene er nu mast sammen så pendleren har fået en deform kropsholdning. Det kan vi ikke tolerere.

Vi slår filteret fra:

content aware scale photoshop 08

… og det hele normaliseres. Moralen: Prøv alt af og se hvordan proportioner sætter sig.

Dette er en teknik der ofte er med på et Photoshop kursus. Rigtig god læsning!

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Skrevet bøger og lavet online videoer og seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert

Tilsvarende artikler

Back to top button