Mobilvideo tips

Guide til webfilm med smartphone

Sådan kommer du nemt i gang med mobilvideo

Det er blevet rasende populært, at lave korte videoer på de Sociale Medier (SoMe). Og trenden er klar. Jo kortere jo bedre. Microsoft har publiceret et studie som har målt på koncentrationsevnen online. I 2000 var den 12 sekunder. I 2015 var den faldet til 8. En guldfisk kan koncentrere sig i 9 sekunder. Så du har maksimmalt 8 sekunder til at gøre dit indhold spændende. Ellers surfer vi videre. Film er et format der giver mere opmærksomhed end tekst.

Men det er ikke nok bare at have udstyret i orden. Før en webfilm bliver seværdig skal du bruge 1 time på at lave et OK storyboard. Så du ved hvad du skal optage og sige. Det kommer til at spare dig vildt meget tid når du skal optage.

Planlægning

Skab dit storyboard. Og find ud af hvem du laver filmen til. Skriv hvad der skal ske i dine scener ned først. På dit storyboard. Hvad skal der fortælles og vises i hver scene. Det er ligesom at lave en præsentation. Er der ingen agenda og konklusion taber du publikum ret hurtigt. Lav en stram opsætning der lynkort opridser hvad seeren får ud af din video. Derefter kommer scenerne der forklarer det du har lovet. Sidste scene opridser pointen med din video.

Optagelse

Har du lavet et godt storyboard tager det stort set ingen tid at filme. One take er rigtig god til dem der er “talking head”. Det svarer til at du ser på radioværten der taler. Eller en nyhedsoplæser. Det er nemt at lave. Reelt bare en podcast med billede. Optag og publicer.

Optagelse af hver scene gør det nemmere at tage en scene om der kikser. Så din video ikke indeholder fumlerier. Udover det kan du vælge at skifte kulissen eller billedvinkel fra scene til scene for at skabe ekstra dynamik der fastholder seerens interesse.

Redigering

Er din optagelse fin mht. til lyd og billed er det en fornøjelse at klippe scener sammen. Det er her du kan tilføje gimmicks og sætte dækbilleder ind så din video bliver endnu mere levende. Klippebordet kan bruges til at sætte intro og outtro på for branding. Eller til at krydre videoen med fotos eller infoslides der støtter budskabet for at bryde med tomgangen med talende ansigt. Eller at klippe scener sammen der har forskellige kameravinkler.

Markedsføring

Når du har besværet dig med at lave en flot video skal den ikke glemmes. Den skal promoveres på de kanaler din målgruppe anvender. Gerne mere end en gang. Når videoen er færdigproduceret kan du med fordel oprette en Youtube kanal hvor dine videoer kan ligge. Det er nemt at linke fra og til. Vil du ramme Facebook brugerene, skal du uploade din video direkte til Facebook. Så kommer der nemlig autoplay på. Dvs når du scroller forbi startet videoen automatiske med visning. Det giver opmærksomhed.


Før nogle gider se dine webfilm skal du  have et roligt billede. Og hvad med en fin lyd? Så din stemme ikke lyder som en talende dåse.

Holdere  eller stativer til mobilvideo

Det er svært at holde mobilen stille. Derfor kan det være smart med en holder, så billedet står stille. Eller et stativ og holder, så den kan stå i alle højder. Der er en del på markedet. De mest æstetiske er nok dem fra Spanske Shoulderpod. De kommer med træhåndtag i 3 modeller. De er universelle så de passer også til den næste mobil du køber. Men de praktiske kommer fra Manfrotto.

Shoulderpod Smartphone Rig S2

Den kan være håndholdt. Af med træpinden og du kan skrue den fast på en tripod. Jeg er notorisk vild med fleksibilitet. Der er 3 modelkits på markedet. En med håndtag, en med håndtag og sidearm med hot shoe, en med dobbelthåndtag og 2 pladser til fx lyd og lyd. Og det ser pænt ud. Selve holderen kan forskydes ret langt og den holder telefonen rigtig godt fast. Træskaftet er rart at holde på og lige akkurat stort og tykt nok til almindelige håndstørrelser. Bliver håndtaget for kort taber du stabiliteten. Dette er en rigtig god 2 i en løsning (holder og håndtag). Shoulderpod reklamere også med at du kan bruge holderen som solo stander til telefonen, men den står oprejst. Jeg ser ikke film i “portrait mode” dudes! Men det er fint til længere skype opringninger hvis du bruger det.

shoulderpod mobilvideo

Fordele? Det er et system, så du kan løbende udvide til multiholdersystem. Har sikkerhedarmbånd til fumlerikkerne. Er overraskendet let. Vejer stort set ingenting!

Ulemper? Den har ikke en cold shoe på toppen af holderen. Så du kan ikke montere en hot shoe mikrofon eller lampe direkte på holderen. Gummiringen i bunden har det med at falde af hele tiden. Det kan anbefales at lime den fast med superlim, så den ikke forsvinder. Det har jeg gjort.

Manfrotto Twistgrip

Denne er en meget kompakt holder der i praksis er en foldbar plade. Et klap ud og klap ind system. Den er lynhurtig at montere idet skruen er en fikseringsskrue til en skyder inde i holderenes ryg.

manfrott twist grip

Fordele? Fylder utroligt lidt. Har hot shoe på toppen. Meget kompakt. Lynhurtig montering.

Ulemper? Kommer ikke med håndtag (tilbehør) og er ret dyr.

Stativer til Mobilvideo

Du kan bruger hvad som helst. Har du ført en rigtig holder kan du spænde den fast til samtlige kamerastativer på markedet. Så det er i virkeligheden mere spørgsmål om du skal bruge et bordstativ eller ej. Stativer koster fra 200,- og opefter.

Manfrotto pixi evo 2

Går ikke så højt op. Er let og kompakt med et meget fleksibelt kuglehoved. Udover det, kan det nemt udgøre et håndtag. Så har du en holder kan denne også bruges som pind og stativ. Den er faktisk rar og stabil at holde på. Den går ikke vildt højt op. Sidder du ved et bord vil kameraet ikke være i øjenhøjde. Du kan selvfølgelig kompensere med bøger, men så er det ikke en simpelt løsning længere.

Du skal ikke bruge værktøj for at montere noget. Alt er designet til at kunne skrues af og på med fingerene.

Sirui bordstativ 3T-35

Skal du højere op på bordet er denne model en kandidat til stabilitet.

Dog skal du bruge værktøj (medfølger) for at justere bundpladen eller gøre den ekstra kompakt.


Mikrofoner til Mobilvideo

Det er lidt en jungle at finde fin lyd. Der er mange modeller med fordele og ulemper. Jeg har 4 forskellige mikrofoner som jeg har testet:

Azden SGM-990i

Det er er shotgun mikrofon. Du peger den mod den lyd du vil optage. Nem at bruge. Har hot shoe så den er nem at montere på en cold shoe.

azden-sgm990

Fordele? Nemt at bruge. Seriøs god rækkevidde. Kan skifte mellem 2 optagebobler.

Ulemper? Den optager ret lavt. Den har ingen gevind i hot shoe, så den kan ikke skrues direkte på en stativplade. Bruger batteri. Der er ingen indikator for batteristyrken. Kommer uden etui.

Aputure A.lav

Det er en lavalier mikrofon. Bedre kendt som klip-på mikrofon. Den har et kabel som er 3 meter langt. Den kommer med en miniforstærker til at booste lyden lidt mere.

Aputure-alav

Fordele? Du kan have headset på, så du kan lytte med på hvordan lyden bliver optaget. Langt kabel. Kommer med skumhætte og vindhætte. Kommer i hårdt etui. Kan også bruges uden forstærkerenheden.

Ulemper? Det er lidt kringlet at huske hvordan kablerne skal sidde i miniforstærkeren. Bruger indbygget batteri som skal oplades.

Boya BY-MM1

En cardioid mikrofon (wiki selv den!). Kommer med vibrationsholder med hot shoe (som har gevind til stativplade også). Der er 2 kabler med. En til smartphone og en til alt andet. Der står på kablet, hvilken ende der går til smartphone og mikrofon. Der er stor vindhætte med. Og en lille opbevaringspose. Der er også et adapterstik til en stor jack.

Boya-BY-MM

Fordele? Nemt at montere. Billig. Du får seriøst meget for dine surt opsparede guldbarrer her.

Ulemper? Ingen.

Boya BY-M1

Dette er en virkelig prisstærk lavalier mikrofon. Den kommer med skumhætte og en lille pose. Den har en mindre omskifter til almindelige kameraer. Så bruger den batteri. Til Smartphone bruger den ikke batteri.

Boya-BY-M1

Fordele? Virkelig langt kabel (lidt over 5 meter!) Optager højt. Billig.

Ulemper? Besværligt batteri, som dog ikke er nødvendigt til brug på mobilen.

Plug and play test af alle mikrofonerne

Der er pæn forskel på hvordan mikrofonerne optager lyden. Her har jeg lavet en test af allesammen så du selv kan vurdere hvilken du foretrækker til dit behov.


Videolys til mobilvideo

Du bruger dem til at få et mere klart billede. Og for at reducere eventuelt modlys. Eller for at sætte eller fjerne en skygge. Du kan også bare bruge de lamper du har omkring dig. Sørg altid for at du har så meget lys der hvor du optager som muligt. Du kan jo altid bevæge dig rundt efter hvor lyset er bedst.

 Yongnuo YN300Air: 18x13cm

qwertyyuuio

Giver meget lys og fylder rummet godt ud. Fin spredning. Den kommer med en hot shoe med gevind. Dem kommer med en lille pose der beskytter skærmen ved transport. Ikke så dumt, idet den er i handy størrelse.

Fordele: Kan give et varmt lys. Du kan gemme en indstilling. Den er nemt at finjustere.

Ulemper: Strømkabel og batteri er noget du skal købe ved siden af. Bruger sony standard batterier.

Den koster ca. 850,- uden batteri (fra 200,-) eller strømkabel (ca. 150,-). Den er ikke så stor, men ganske rigelig til torso ved bord. Der findes også en model der er dobbelt så stor. YN600Air.

Aputure Amaran

aputure-amaran-al-m9-2ca

En mindre model som nemt kan kobler på en håndholdt holder er Aputure Amran. Den er superlille men giver meget lys. Kommer med USB laderkabel. Ganske fin hvis du har et lille område der skal lyses op. Vejer 140gram og er lidt mindre end en Ritter Sport pladechokolade. Kan lyse ca. 1,5 time på maksimum eller mere end 10 timer på minimum. Det er handy.

Fordele: Kan give et varmt lys. Kommer med 3 gels der kan tone lyset. Indbygget batteri. Kan nemt være håndholdt.

Ulemper: Er holderen monteret på lyspladen, kan den ikke komme i etuiet.


Gimball til Mobilvideo

gimball
Er du til bevægelse og panorering har Zhiyun (til højre i billedet) en særdeles prisstæk spændende løsning med deres Smooth-Q. Eller DJI OSMO MOBILE (til venstre) håndtag.
De holder mange timer på en opladning og er nemme at bruge. Det er nemmere at få et roligt billede med en Gimball end med et analogt håndtag. Den stabiliserer din billede, så alt bliver mere filmisk panorerende. Den kan også spændes fast på tripod. Den er fantastisk til panning. Dvs du følger et emne hvor baggrunden panorerer med men hvor du selv står “fast” i billedet.
Er det mere anmelder eller taleden hoved webfilm du skal igang med er sådan en stabilisator her slet ikke nødvendig. Dette er mere for dig der vil have panoreringer ind af steder eller produkter.
Prisen ligger og svinder mellem over 1000 kr. og under 2000 kr.

Hvor kan du købe gear til mobilvideo?

  • Goecker (azden, shoulderpod, aputure, manfrotto)
  • Flash og fotobutikken (yongnuo aputure, manfrotto)
  • FotoC (manfrotto)
  • Kamerahuset (azden, shoulderpod, aputure, manfrotto)
  • Danguitar (boya mikrofoner).

Det er allesammen danske forhandlere, så hvis der er noget i vejen, så er nemt at komme i kontakt med dem.

Trænger du til et kursus i webfilm med smartphone?

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Skrevet bøger og lavet online videoer og seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert
Back to top button