Focus Area – ny i klassen

Klokkerne ringende og da Adobe kom frem med endnu en ny version af Photoshop CC. Så hvad kom der med at ny funktionalitet til os brugere? Kaninen i hatten var Focus Area. Endnu en variant til at lave supersolide selektioner med.

Hvad Focus Area selektioner gør:

Tanken bag dette spændende værktøj er at maskinen helt automatisk vælger alle skarpe pixels i et billede. Så funktionen Focus Area er faktisk bygget til billeder der har bokeh (meget sløret baggrund). Næste ufravigelige spørgsmål: Hvor godt er skidtet? Svar: Faktisk virker det! Lad os se nærmere på det.

Focus Area på et billede med lav dybdeskarphed.

Du tromler ind i funktionen og lader automatikken råde. Dette billede har skarphed fra bogen til skuldrene af modellen. Baggrunden er ude af fokus og dermed sløret.

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-01

Her er resultatet. En virkelig god start for arbejde i “refine edges”. Vi har helt klart fået en ny spiller til at lave bedre selektioner. Frækt!

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-02

Now lets have a look at something without that clear boundaries. Lad os nu prøve på et billede hvor kanterne er lidt mere krøllede og farverne kunne drille mere.

Focus Area på billede med svære kanter

Her er billedet. Ikke alt af hovedmotivet at kejserhatten er i fokus. Nogle af de grønne blade er slørede.

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-03

Automatikken i Focus Area kommer ud med dette temmeligt nedslående resultat:

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-04

Heldigvis kan vi forbedre omfanget ved at ændre parameteren i “in-focus range” (markeret med gult). Det vil nok give os et bedre udgangspunkt for fin tuning.

Fin Tuning Focus Mask

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-05

Når du skal hjælpe automatikken til bedre kvalitet så spring på penslen i funktionsmenuen: Vi har “The focus area add tool” og “the focus area subtract tool“.Mal på de områder du vil inkludere og substraher på de områder der skal ekskluderes. Brug forhåndsvisningen for at se hvad der er valgt og hvad der er smuttet.

Når din selektion er i kassen er det tid til lidt ekstra kalibrering. Med “soften edge” funktioenen får vi de lidt flossede kanter til at slappe mere af og blive lidt blødere:

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-06 focus-area-photoshop-bitspot-kursus-07

Næste skridt efter Focus Area?

Det er IKKE “OK” knappen. DEt er “Refine Edge”hvor du kan forfine kanten af din selektion endnu bedre. Der er en årsag til at knappen er det. Klikker du OK er du amatør. Klikker du Refine Edge er du pro. Skarpt sagt 🙂

focus-area-photoshop-bitspot-kursus-08

God fornøjelse med den nye Focus Are. Jeg synes det er en rigtig god tilføjelse til mit selektionsarsenal.