Eventyrlys i skoven

Du har sikker set en del af dem. De der filmiske billeder hvor der er et helt utroligt lys over det hele. Det meste af det laves ved at tegne ekstra lys og skygge ind på udvalgte steder i billedet. Dermed bygger du en vildere kontrast op, men uden at det bliver for meget, hvor typisk skyggen mange gange bliver klasket sammen i kulsort, som det typisk ses i pressefotos. Så hvordan laver du lige det der magiske lys? En god start er at have en tegneplade. For du kommer ikke uden om flere kilometer penselarbejde. Derefter er grundopskriften særdeles nem at hakke til.

Photoshop-kursus-skov-00

Opskrift på magisk eventyrlys

Åbn dit billedet. Skab et nyt lag hvor du får dialogboksen frem (CTRL+SHIFT+N),  for vi skal lige bruge nogle ekstra popsmarte indstillinger der.

Photoshop-kursus-skov-0

Bemærk vi sætter blandingstilstanden (mode) til Overlay (Maske på Dansk) og vi hakker af i boksen ” Fill with Overlay-neutral color”. Det gør at vores lag bliver farvet neutral grå.

Derefter vælger vi laget og maler med hvid eller sort på det. Hvid gør billedområderne lysere og sort gør det mørkere. Men vi har bare ikke brug for at gå i maksimum og minimum med farverne. Vi vil gerne bare hæve eller sænke lyset lidt. Derfor maler vi med en helt vild lav opacitet på penslen. Ofte ligger den med en opacitet på 5-20%. Og så gælder det om at læse billedet og male lyset frem og tilbage for at fremhæve elementer i billedet. Det er rigtigt godt at lave mens du har frisk kaffe ved siden af.

 

Selve lagpanelet er faktisk utrolig simpelt og minimalisk under sådan en opbygning:

Photoshop-kursus-skov-4

Det er en ganske fin teknik, ulempen for nogle er at den er ret tidskrævende. Men sådan er det jo med meget. Kvalitet kommer med tid ikke med hast.

Dette teknik er nemmest at gennemføre med trykfølsom tegneplade.

Vil du lære endnu mere om Photoshop så overvej et rigtigt kursus der sætter sagerne på plads.