En helt lige linie eller linje

line toolPå dansk må vi jo efterhånden stave som en kasse moste æbler. Men det er ikke det det handler om her. Vi skal lige se nærmere på hvordan vi tackler et værktøj der er ret så hjælpsomt til de simple streger.

The line tool.

Der er en genvej til værktøjet. Det er Å (husk at indstille dine genveje til dansk keyboard under Edit>keyboard short cut sets).

Når du tegner med det kommer der en helt lige streg. Men “forsvinder” den når du slipper dit klik er det fordi stregen er sat til ingen farve eller 0 i stregtykkelse. En klassisk hovsa.

Sådan får du en helt lige streg

Hold SHIFT nede når du tegner din streg. Det fikserer linjen et 45 graders net hvor du kan “dreje” rundt og stregen hopper fra 0 grader til 45 grader til 90 grader til 135 grader til 180 grader etc. I praksis er det med SHIFT således meget nemt at lave vertikale og horisontale streger.

Sådan tegner du stregen fra klikpunktet

Hold ALT nede og stregen tegnes symmetrisk ud fra dit begyndelsespunkt. Smart når du fx har et stykke med design der har brug for en streg der går lige langt ud til begge sider. Så slipper du for at flytte den bagefter.

Flyt stregen mens du tegner den

Hold mellemrumstasten nede når du er ved at tegne linjen.

Flyt stregen når den er tegnet færdig

Hold CTRL nede. Den genvej henter midlertidigt Move Tool. Når du slipper CTRL springer du tilbage til Line Tool. Smart når du er ved at tegne mere end en.

Kombinationstippet

Ja, du kan holde både SHIFT+ALT+Mellemrumstast nede på én gang og få alle egenskaberne med. En tastatur sandwich.

Tegn mange streger på en gang (svært)

Du kan gå helt stregamok ved at bruge dine piletaster mens du er ved at tegne stregen. Pil op og ned tegner rækker af streger og pil frem og tilbage deler eller samler dine streger i kolonner. Husk at “flytte” din cursor lidt når du begynder at hamre på tasterne. Så vil du nemmere kunne se hvad der er ved at ske.

Holder du CTRL nede samtidig med du bruger pilene kan du øge eller mindste afstanden mellem dem.

Holder du lige SHIFT nede inden du slipper “klikket” bliver stregerne pinligt lige.

line tool straight indesign line tool vertical indesign