Photoshop Vidensbibliotek

Den smarte forbindelse: Properties og Adjustment Layers

For nogle versioner siden opdaterede Photoshop holdet måden at arbejde med adjustment layers og masks. Der er kommet et panel der er 100 dedikeret til hvad du klikker på i et givent lag. Her en lille udredning på hvad sammenhængen er og hvad det svarer til hvis man f.eks kan et par eller flere snarrådige genveje.

Klikker du på adjustment layer ikonet får du netop dette lags indstillinger serveret på en tallerken i Properties panelet:

photoshop-kursus-properties-adjustment-layer-02

  1. Den første laver en “clipping mask”. Det betyder at dette lag kun indvirker på det underliggende lag. Så ligger der flere lag nedenunder er det kun det første lag der ligger nedenunder der berøres. Holder du ALT tasten nede mellem 2 laggrænser kun du klikke en clipping mask på. Eller ved Ctrl+Alt+G | +Alt+G på markeret lag.
  2. En ganske smart før/efter knap. Se om dine forbedringer måske i virkeligheden er små katastrofer 😉 Husk du kun ser “før” når du laver en klik og hold nede. Det er ikke det samme som øjet (4) der slår alt fra eller til. Dette er et øje der vise hvad du har lavet i netop denne redigering (fx hvis du allerede har lavet lidt og senere går tilbage for at lave noget mere – så er det en før/efter mellem den første og anden redigering).
  3. Genstart dine adjustments. Når du har brug for at starte forfra med dine indstillinger. Den genstarter kun den seance du er igang med. Er du ved en ekstra redigering genstarter den først det du netop har lavet. Klikker du igen genstarter den hele justeringen.
  4. Tænd/Sluk dit adjustment layer. Svarer også til øjet i lagpanelet.
  5. Slet dit adjustment layer inkl. masken. Er det samme som skraldespanden i lagpanelet.

Klikker du på lagmasken får du disse muligheder i properties panelet:

photoshop-kursus-properties-adjustment-layer-01

  1. Henter din maske som en selektion. Smart. I lagpanet kan du ved CTRL+klik på masken | Cmd+klik på masken hente masken som selektion.
  2. Gør masken “permanent”. Det er noget der kan bruges ved fritlægninger hvor masken ikke længere er nødvendigt. Det er ikke muligt at gøre dette på adjustment layers idet de jo ikke indholder pixels.
  3. Synlig maske eller ikke synlig. Dvs du slår den til eller fra her. I lagpanelet kan du gøre dette ved at shift+klik på maske.
  4. Slet masken

Benny Thaibert

Designer - Photographer - Adobe Trainer Specialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Skrevet bøger og lavet online videoer og seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert

Tilsvarende artikler

Back to top button