HomeblogGrafikmagasinetUdstyr til mobilvideo Del 2 af 2

Udstyr til mobilvideo Del 2 af 2

Jeg har i flere år produceret elæring. Det er talende hoved med en aktiv skærm. Lyden finder jeg vigtig. Der er ikke noget værre end en skrattende stemme. Men hvor HiFi skal vi gå? Jeg har lige solgt min dyre kondensator mikrofon. For at få fuldt udbytte skulle jeg have den virkelig tæt på munden. Og når jeg skal vise noget er det ret belastende at der er en stor mikrofon foran mig. Så nu er jeg gået all-in på en billig lavalier mikrofon. Den har fin dybde. For dem der ser mine videoer hører dem på deres laptop. Ikke et musikanlæg. Så jeg har nedgraderet en lille smule og fået bedre komfort.

Billede

Vi taler om mobilvideo, så det er din mobil der bestemmer kvaliteten. Kan den optage i ægte HD (1920x1080px) svarer det til en almindelig TV skærm. Det er rigeligt.

Men det er svært at holde mobilen stille. Derfor kan det være smart med en holder, så billedet står stille. Eller et stativ og holder, så den kan stå i alle højder.

Eftersom jeg også er fotograf har jeg tripod. Men jeg manglede en smart holder og shoppede denne med træhåndtag, designet i Barcelona:

Shoulderpod_G1_iPhone_tripod_mountShoulderpod_S2_iPhone_handle_gripshoulderpod_s2_traveller_stand_iPhone

En Shoulderpod Smartphone Rig S2. Den kan være håndholdt. Af med træpinden og du kan skrue den fast på en tripod. Jeg er notorisk vild med fleksibilitet. Den er nem at finde i Danmark. Prisen er omtrent 300,-

Lyd

Mikrofonen på en mobil får hurtigt din stemme til at lyde meget skinger uden bas. Det er ikke  godt. Der er en væld af mikrofoner på markedet så hvad skal du vælge i junglen? Princippet er at jo tættere mikrofonen er på lydkilden (munden) jo bedre lyd er der. Det er derfor rockstjerne nogle gange er ved at sluge mikrofonen.

Det smart set-up er en lavalier mikrofon. Det er en lille billig sag du klipser på kraven og forbinder med din stik på telefonen. Så er den klaret. Bruger du store bordmikrofoner kommer den ofte til at dominere i billedet. Så vil du have god diskret lyd er dette vejen frem. Husk på at de fleste alligevel ser og hører din video på deres egen computer der nok ikke har HiFi lyd.

Lyt selv til forskellen herunder. Det tager 28 sekunder at se.

14_1024x10248_2b94588b-5b13-4ee4-bad6-95ba1cdd2de2_1024x1024

Jeg bruger en Aputure A.lav til ca 300,-

Den kommer med en død kat (den hvide sag. Du sætter den på mikrofon for at reducere vindstøj). Et vildt langt kabel og flere forbindelsesmuligheder. Nemt at bruge og sprød lyd.

Videolys til mobilvideo

Belysning er væsentlig for at man kan se hvad der sker i billedet. Så sæt en ordentlig lampe foran dig selv som lyser på ansigtet. Der er i dag mange LED lysplader der er gode til netop det uden at de brænder din hud ud. Det ser bedre ud at man kan se hvad der sker.

Personligt har jeg ikke fokuseret på lys. Idet brugeren ofte kun ser min ansigt som en lille firkant ned i hjørnet at skærmen. Men jeg har opgraderet til et LED system. Det er billigt i drift. Problemet er farvetonen med LED. Du bliver kold og blå. Men producenterne er begyndt at tage højde for dette. Nogle tilbyder softbokse til deres LED paneler (en stofskærm der bløder lyset op).

Men kinesiske Yongnuo har lavet nogle små, der i forvejen bløder lyset op. En alt-i-en løsning. Og den kan køre på batteri eller stikkontakt.

yn300air-5

Jeg bruger en Yongnuo YN300Air. Den koster ca. 850,- uden batteri (fra 200,-) eller strømkabel (ca. 150,-). Den er ikke så stor, men ganske rigelig til torso ved bord. Der findes også en model der er dobbelt så stor. YN600Air.

Jeg har fundet A.lav mikrofon og Shoulderpod hos Goecker i København Nordvest.  LED lampen fandt jeg hos FLASHFOTOVIDEO på Frederiksberg.

Software til mobilvideoredigering

Orker du at redigere på en superlille skærm? Lege med dukkehus? Eller er du mere til fart. Jo mere plads du har på din skærm, jo nemmere er det at klippe sammen. Og det er mere overskueligt. Jeg har for travt til at klippe sammen på selve mobilen. Så jeg hiver alle klip over på laptop og redigerer dem. Jeg har prøvet at redigere mobilvideo på min Samsung S7. Meget festligt men besværligt og tidskrævende med lille skærm.

På Mac vil jeg redigere mobilvideo med iMovie.

På PC vil jeg redigere mobilvideo med Window Movie Maker.

Men i virkeligheden bruger jeg noget helt andet.

Eftersom jeg laver utrolig mange småklip til elearning bruger jeg ScreenFlow. Det er et program som kan optage skærm og webcam billede på en gang. Og det er nemt at tilføje pile og andet, midt i videoen. Det er på MAC.

Før lavede jeg det på PC. Og i det tilfælde vil jeg bruge Camtasia. Det kan det samme.

Programmerne er virkelig simple at bruge, så derfor bliver de også anvendt til anden videoredigering end bare optagelse af, hvad der skal ske på skærmen.

Så håber jeg du er blevet klogere på, hvad der med fordel kan opgradere dine mobilvideoer, uden at sprænge banken.

Har du læst del 1 om Mobilvideo?

FOLLOW US ON:
Fjern alt for mange
Guide til Mobilvideo

Designer - Photographer - Adobe TrainerGrafisk TroldmandSpecialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert