HomeblogAlt om FotograferingSlut med Auto – spejlreflekskamera

Slut med Auto – spejlreflekskamera

DSLR-Poster-feature

Du sidder med et supersmart spejlreflekskamera og det er helt fantastisk. Men så opdager du pludselige alle de der knapper og science fiction indstillinger. Som alle på en eller anden måde indvirker på hinanden. Så hvilke indstillinger er vigtigte og hvad gør de ved dit lys, dybdeskarphed, bevægelse og bliver billeder farvekornet eller mærkeligt grynet? Og hvorfor?

Der er mange indstillingsmuligheder med et spejlreflekskamera. Det er faktisk derfor de er populære. Fordi du som bruger har mulighed for at komponere billedet som du vil have det og ikke som en fotomaskine lige opdagede det. I praksis betyder det at du som bruger bliver nødt til at have styr på DSLR tommelfingerreglerne.

Anbefaling for DSLR begyndere

Lad være med at køre fuld manual.

I starten er der mange indstillinger på dit spejlreflekskamera, der overlapper. Du bliver nødt til at lære hvad de enkelte indstillinger gør. Derefter finder du ud af, hvad du vil have anderledes – du bliver mere kræsen – og så lærer du dig de næste indstillinger, og til sidst ved du hvordan de forskellige parametre påvirker dit motiv. Når du har trænet meget med dit kamera, kommer det til at sidde i fingrene. Men hvorfor er der så en fuld auto på disse kameraer når det nu er meningen at man selv skal styre? Tja, vi kalder den for panikknappen. Når motivet pludselig dukker op, så skal du være klar ASAP og så er den knap pludselig en redningskrans.

Lukker

Bliver motivet list sløret eller står løberen pivskarpt? Det har noget at gøre med hvor hurtigt kameraet tager billedet. Er optagelsen på 1/10 sekund kommer der bevægelse med i billedet, er det på 1/1000 sekund står alt skarpt. Prisen for at bruge en hurtig lukker er at der ikke kommer meget lys ind i billedet.

Blænde

Den styrer dybdeskarpheden. Så du kan få den der slørede baggrund. Har din blænde et lavt tal, har du en lille dybdeskarphed fra fokuspunkt, og du får meget lys ind. Har du et højt tal, kommer der lidt lys ind, og du får en stor dybdeskarphed.

ISO

Styrer lysfølsomheden på din sensor. Jo højere lysfølsomhed, jo mere kornet bliver billederne.

Hvidbalance

Kompenserer for det lys du netop står i. Er du inden i en lille stue med masser af hyggeligt gult lys bliver alle dine billeder også gule. Men får du kameraet til at kompenserer for det gule lys (ved at tone det med blåt) bliver lyset mere neutralt. Det er derfor der er flere forskellige hvidbalance indstillinger – til de mest almindeligt forekommende lyskilder.

Så hvordan styrer jeg mit DSLR?

Ved at afgrænse hvilken paramenter du har brug for at styre – og lade kameraet om resten. Vil du bestemme dybdeskarphed så brug på Canon Av, på Nikon A. Er det lukkeren du vil styre så brug på Canon Tv, på Nikon S. Kameraret finder så ud af resten. Når du er klar til at bestemme alle paramentre kører du M.

Men herunder kan du downloade et lille oversigtsark, der på enkel og dekorativ vis illustrerer de enkelte indstillinger. Klikker du på billeder downloader du en PDF der er klar til print.

spejlreflekskamera-indstillings-oversigt

 

 

 

FOLLOW US ON:
Hurtigste metode til
Roter dit canvas til

Designer - Photographer - Adobe TrainerGrafisk TroldmandSpecialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert