HomeblogAlt om PhotoshopSådan fritter du en sildemad i Photoshop

Sådan fritter du en sildemad i Photoshop

fritlægning-01-bitspot-photoshop-kursus

Der er utrolig mange tricks til fritlægning i Photoshop. Her kommer lige et eksempel på en ganske hurtig måde at klare en helt igennem simpel sag. Normalt gælder det om at lave superfine kanter. Og netop der har Photoshop et standardværktøj der virkelig klarer skærene.

Så hvordan er det lige man går hvis man er koldstarter med hensyn til fritlægninger?

Vælg det der skal fritlægges

Det gør jeg her med “Quick Selection Tool”. Den er penselbaseret så det er et værktøj man maler på det der skal vælges med.

fritlægning-01-bitspot-photoshop-kursus

Lav professionelle fritlægningskanter

Et helt igennem godt sted at starte med at lave myrestien om til en myresti med kvalitet er “refine edge” funktionen. Uden den bliver du hængene i gamle teknikker der er fine nok, men mere tidskrævende. Vi skal have fart i vores workflow så vi kan lave jobbet på under 5 min. I eksemplet sættes baggrunden til sort så vi meget bedre kan se fritlægningenkanten når billedet nu er taget på lys baggrund.

fritlægning-02-bitspot-photoshop-kursus

I output kan der vælges flere interessante indstillinger. Er du ny i Photoshop kunne “new layer” være dog. Så bliver det du har valgt automatisk klippet op i et nyt lag. Dvs fritlagt! Du har stadigvæk dit baggrundlag med originalen.

Mere kontrast?

fritlægning-03-bitspot-photoshop-kursus

Vi knalder lige den billige af med en hurtig “brightness/contrast”. Bemærk at kontrasten er trukket i minus. Det er for at få væsentlig bedre tegning i de mørke områder. Andre værktøjer der kunne klare jobbet med finere indstillingsmuligheder er “levels” og “curves”.

Bedre farverytme?

fritlægning-04-bitspot-photoshop-kursus

Farverne ser lidt bedagede ud på denne fritlægning så vi skal da lige give farverne et ekstra roligt pift. Med Vibrance panelet kan vi bølle den generelle farvekraft op og vi kan også på snedig vis bølle mellemtonefarverne op. Så er der mere krudt i maden.

Skal det på website med gennemsigtig baggrund?

fritlægning-05-bitspot-photoshop-kursus

Skal filen ud og blafre på nettet ønsker vi bestemt ikke for mange pixels. Så efter at have slettet fx et overflødigt baggrundlag med original billedet kan vi trimme hele molevitten. I menu>image>trim kan vi automatklippe overskuddet direkte til skraldespanden.

Når frilægningen så måske skal ud og ligge på nettet vil vi gerne have at vi ikke behøver at tage højde for hvilken farve baggrund billedet skal ligge på. Derfor bruger vi PNG-24 formatet. Det understøtter flotte kanter og kan vises uden problemer i alle moderne browsere.

Dette er den hurtige måde at fritlægge et simplet objekt på. Det er en af flere metoder der læres på kursus Photoshop Basis. Så ved du det!

FOLLOW US ON:
Photoshop Lightroom
Har du synkroniseret

Designer - Photographer - Adobe TrainerGrafisk TroldmandSpecialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert