HomeblogAlt om IllustratorPersisk mønster i Illustrator CC

Persisk mønster i Illustrator CC

Persian-pattern-bitspot-01

Så er det til til at lave en lille mønster i vilde Illustrator, hvor vi kun lige bruge basisgeometri –  fordi vi kan. Jeg har illustreret hele forløbet denne gang med billeder i trin efter trin guide, til nemme mønstre, der ser avancerede ud. Hvis du følger guiden minutiøst, får du nogenlunde samme resultat, som du ser i billederne. Start et basis Illustrator RGB dokument op, hvor du sætter enhederne til pixels (for det bruger vi i dette eksempel) med 1 Artboard på mindste 800px i bredden.Vi vil designe dette persisk inspirerede mønster:

Persian-pattern-bitspot-02

Lad os så starte ordentligt for dævlæn:

Vælg værktøj til flersidet objekt

Smut nu over i tool baren og find Polygon Tool.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-01

Klik kun én gang på dit tegnebord, der hvor du vil have dit polygon. Så kommer der en venlig og meget høflig dialogboks op. I den taster du følgende, med dine flotte fingre:

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-02

Klik OK og der dukker et fem-sidet polygon op, bedre kendt som et pentagram.

Intelligent kopiering af objekt

Vi skal ikke kun bruge vores pentagram. Vi skal faktisk bruge 2, som vi vil smelte sammen senere. Så vi vil spejle vores første pentagram om sin egen bundlinie. Det gør vi sådan her:

 1. Markér dit pentagram med den sorte pil
 2. Vælg Reflect Tool
  Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-03
 3. Hold ALT tasten nede og klik på midten af dit pentagrams nederste streg (røde cirkel i nedenstående), så kommer der denne dialog boks op:Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-04
  Her sætter du indstillingen til Horizontal. Er Preview slået til ser du konsekvensen af indstillingen. Slår du preview fra ser du den oprindelige placering. Vi skal jo bruge 2, så istedet for at klikke på OK, klikker du på COPY!
 4. Du har nu 2 stk friske pentagrammer der er klinet op af hinanden:Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-05

Tid til sammensmeltning

Vælg begge dine pentragrammer med sorte pil. Find Pathfinder panelet (det ligger under menu: Window>Pathfinder)

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-06

Klik på det første ikon (Unite) i første linie. Så bliver dine 2 lukkede kurser smeltet sammen til en:

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-08

Smart spejlvending efter med grader

Så er det tid til at regne det hele lidt ud. Vores splitnernye objekt skal roteres rundt på listig vis. Markér objektet og find Reflect Tool igen. Hold ALT nede og klik på punktet som vist på billedet nedenfor:

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-09

Og så skal vi bumle grader i Illustrator. Aktiver Angle, sæt den til 300 grader og klik på COPY i dialogboksen.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-10

Vi skal bruge en mere så vi gør det samme igen men fra ovenstående viste punkt. Men denne gang er vinklen 180 grader. Så ender vi lykkeligt med denne mønster struktur:

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-11

Tid til farver i mønsteret

Vi vil lige sætte lidt liv ind inden vi bygger selve mønsterkomponenten. Vælg de forskellige delobjekter og via panelet Appearance kan du elegant nemt rette streger og fyld. Appearance er det nye sort i Illustrator.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-12

Opretning inden mønsterbyg

Inden vi går amok i Illustrators mønsterbygger skal vi lige overveje, hvordan vi kommer til at køre rundt med vores objekt. Teknisk set ligger det halvskævt. Og begynder vi at rotere det rundt i mønsterbyggeren taber vi symmetri (men vi vinder asymmetri!). I dette tilfælde skal vi bruge symmetrien til at bygger formfuldendte overgange.

 1. Markér alle objekterne.
 2. Dobbeltklik direkte på Rotate Tool i Tool baren (Den ligger samme sted som Reflect Tool). Den skal roteres 30 grader for at komme til at ligge horisontalt. Så det gør vi da bare.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-13

Så er vi klar til mønster design med vores grafiske komponent.

Mønster designet

 1. Márker de 3 objekter så de er aktive.
 2. Hent panelet Pattern Options. (Gå til menu Window>Pattern Options)
 3. Gå i Kontekstmenuen og vælg make pattern som vist:

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-14

Så kommer der liv i sagerne og verden bliver bare sejere at se på. Vores Pattern Options bliver aktiv!

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-15

Mønsteret skal finpudses, så vi får nogle gode overgange og nye sammentegnede geometrier. Under Tile Type vælger dy Brick by Row. Brick Offset sætter du til ½. Klik på kædesymbolet under Width/Height, så du individuelt kan tilpasse retningerne. Skru på tallene, indtil du får elementet til at bygge en stjerneform (som du ser til venstre i billedet). Så er tilpasningen i smørklatten.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-16

Gemme mønster eller kopi

Du kan gemme mønstre på flere måder. Når du først har det lavet kan du arbejde videre med det. Eller gemme en kopi så du får flere fx farvevarianter af det samme. Eller du leger lidt med tilpasningen. Når du er i Pattern Options, kommer der en grå stribe i toppen af dit dokumentvindue. Derfra bestemmer du hvad du vil.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-17

Når du er færdig klikker du bare på “done”. Vil du efterfølgende redigere dit mønster kan du fange det i panelet Swatches. Dobbelklikker du på bæstet kommer Pattern Options panelet automatisk op.

Persian-pattern-illustrator-bitspot-kursus-18

Det færdige mønster:

Persian-pattern-bitspot-01

 

 

 

 

FOLLOW US ON:
Avanceret sløring a
Sådan tegner du Yin

Designer - Photographer - Adobe TrainerGrafisk TroldmandSpecialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert