HomeblogAlt om PhotoshopFritlægning af hår med Refine Edge og et masketrick

Fritlægning af hår med Refine Edge og et masketrick

fritskrabning-haar-08

Det er en kunst at kunne lave en rigtig god fritlægning af hår. Ofte er det der hvor man risikerer at komme til kort og lave noget underligt sammenfiltret klatværk. Nu kommer jeg med et eksempel der bruges på Bitspot Photoshop kurser, hvor der er fokus på hår.

Udgangspunktet er en rimelig rolig baggrund. Det gør, at Refine Edge virkelig kommer til sin ret. Flotte hår fritlægninger er ofte betinget af en ensartet baggrund. Og en relativ fin dybdeskarphed fra næsetip til øre til sidste hår i baggrunden. Er hårkanterne allerede ret slørede grundet dybdeskarpheden der er valgt til portrættet risikerer du at kanterne bliver smattede alligevel. Men lad os se på denne fine eksempel:

Fritlægning begyndelsen

Step 1: Grundselektion

Vi vælger selvfølgelig modellem med Quick Selection Tool. Og derefter går vi direkte til Refine Edge. Det er især her de meste af arbejdet kommer til at ske:Fritlægning uden tilpassede kanter af hår

Først optimerer vi kanter til lavest mulige tolerance og vi er ligeglade med håret. Derefter vælger vi Refine Edge Brush. Finder en diameter der passer (husk det er en pensel så du kan bruge genvejen til penselstørrelse). Og begynd at pensle kanten af håret:

Fritlægning med tilpassede kanter

Det var step 2. Vælg output til “layer with mask“. Det var den fritlægning af hår.

Step 2: Ny baggrund med karma

Step 2 kan du springe over hvis du ikke vil sætte en ny baggrund men skal bruge billedet over noget andet.

I dette tilfælde vil vi skabe en ny dynamisk baggrund der passer bedre til portrættet.

  1. Lav et helt tomt lag som er aktivt.
  2. Gå op i menu: Filter>Convert for Smart Filters.
  3. Vælg foreground og background color til 2 varianter af lilla.
  4. Gå i menu: Filter>Render>Fibers. Sæt en parameter du synes ser godt ud. Den blander mellem din foreground/background farve, så det er derfor vi satte dem lige før.

fritskrabning-haar-05Så er der lavet lidt tekstur i baggrunden. Men vi vil også gerne have en baggrundslyskegle med ind. Det klarer vi nemt med endnu et filter på samme lag: Filter>Render>Lightning Effects.

fritskrabning-haar-06

Her er valgt en SPOT som jeg har placeret lidt oppe mod venstre hjørne. Vil du ændre lidt på din komposition dobbeltklikker du bare på det respektive smart filter for at modificere det.

Step 3: Optimering af fesne kanter

Når du kigger på håret ser det ret blegt ud i kanten. Var håret blondt ville vi ikke rigtig bemærke det. Men det kunne jo være at vi skulle have modellen ind på en mørkere baggrund. Man kan bare aldrig vide. Så hvad gør vi ved fesne kanter? Vi toner dem ned. Men kun de yderste pixels.

Eftersom vi allerede har en maske hvor fritlægningen ligger, kan vi hente den igen og arbejde lidt videre. Hold CTRL|CMD nede og klik på masken. Nu er den hentet som aktiv selektion. Vi vil nu skrumpe den.

Gå i menu: Select>Modify>Contract. Sæt den til 2-3 eller 4 pixels.

Nu har vi skrumpet modellen. Vi skal egentlig bruge alt det udenom modellen. Så vi vender lige hvad vi har valgt om. Gå i menu: Select>Inverse eller brug genvejen CTRL|CMD+SHIFT+I. Vi har nu fat i alt det udenom modellen.

a) Det skal vi bruge til at tone kanten ned med. Med den aktive selektion vælger adjustment layer Brightness/Contrast fordi det er det første ikon du ser i Adjustments panelet 🙂

b) Nu har vi et lag der berører alt det udenom modellen. Sæt blending mode til Multiply. Det hugger også til i baggrunden.

c) Men det kan du komme om ved at slå Clipping Mask til via Properties panelet. Så berører denne effekt kun det underliggende lag og du slipper for at skulle hyperoptimere din maske:

Fritlægning masker og struktur

Her er forskellen på før/efter reparationen af fesne kanthår:

Fritlægning hår kant

Bliver det lidt for meget kan du altid skrue lidt på opacity for netop dette adjustment layer.

Her er slutresultatet:

Fritlægning slut af hår

FOLLOW US ON:
Kreative guides i Il
Publish Online PDF?

Designer - Photographer - Adobe TrainerGrafisk TroldmandSpecialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert