HomeblogGrafikmagasinetAdobe Jenson Pro – en date værd?

Adobe Jenson Pro – en date værd?

I det nye smarte skrifttypeformat opentype er det muligt at gemme op til 64.000 tegn mod 1200 i de gamle truetype eller postscript formater. Opentype er kommet for at blive. Også fordi det er et 100% platformuafhængigt format. Så arbejder du på MAC eller PC kan du nemt køre skriften frem og tilbage. Farvel til bedagede TrueType og Postscript. Opentype er det nye orange.

I denne digitale tidsalder er der endelig kommet typografisk kvalitet med i skrifterne. Det er muligt at designe med en skrift afhængigt af hvilket størrelse den har. Dvs skal den være stor er der god grobund for at den kan tåle at være mere tynd i det. Og skal den være lille kan den hurtigt blive ædt af papiret. Så i det tilfælde skal den være lidt tykkere i det. Det er typografisk feinsmeckeri. Adobe har en serie skrifter under betegnelsen Opentype Opticals. De honorerer forskelligt design til forskellige størrelser.

Lad os kigge skriften Adobe Jenson Pro dybt i øjnene:

adobe-opticals

Hvornår bruger du Display i forhold til Caption?

Display

Denne variant er skabt til store typografier. Adobe selv anbefaler skriftstørrelser over 24 punkt (men pas på, punktstørrelse varierer kraftigt fra skriftsnit til skriftsnit)

Subhead

Intentionen med denne er til mindre overskrifter anvendt i brødtekst.

Normal -regular

Denne benævenlse dækker over normalstørrelsen og normaldesignet af skriften. Normen er typisk en brødtekst sat med 9-14 punkt samt en linieafstand fra 11-21 punkt.

Caption

Denne interessante gruppe er designet for meget lille skrift. Ned til 6 punkt. D.v.s den er super til typografier på etiketter hvor den vil fremstå mere læsbar end en normal variant.

Hvilke skrifter har det?

Bestemt ikke alle idet dette er noget som Adobe ligesom har promoveret. Så det er i deres skrifter du har lidt ekstra guld. Du kan ofte støve en Adobe skrift op ved at lede efter deres firmanavn eller se om skriften hedder PRO til sidst. Det er typisk sådan Adobe skriver deres skrifter.

jenson-pro-indesign

 

FOLLOW US ON:
What the F _ _ _ ?
Hvor stor er skrifte

Designer - Photographer - Adobe TrainerGrafisk TroldmandSpecialist i Photoshop, InDesign og Illustrator. Har en baggrund indenfor kunst og marketing. Skrevet bøger og lavet online videoer samt lavet seminarer for Adobe. Når der ikke undervises arbejder jeg med visuelt design på egen tegnestue. Adobe Certified Instructor Adobe Experience Expert